Ingezonden persbericht


DESA: Congres en Nationale Manifestatie over sport en bewegen Bewegen voor mensen met diabetes nog beter dan gedacht

Op 7, 8 en 9 september 2006 wordt door de internationale organisatie DESA (Diabetes, Exercise and Sports Association) een groots sportevenement gehouden in Arnhem. Het doel is mensen, met en zonder diabetes, bewust te maken van het effect van lichaamsbeweging op hun gezondheid. Wetenschappers, artsen en behandelaars uit binnen- en buitenland bespreken tijdens twee congresdagen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sport, bewegen en diabetes. Op zaterdag 9 september wordt het congres afgesloten met de Nationale Manifestatie 'Beweeg en spaar je gezondheid': een dag vol beweegactiviteiten, gratis toegankelijk voor alle mensen met diabetes en hun direct betrokkenen.

Bewegen is belangrijk, zeker voor mensen met diabetes. De ziekte kan door complicaties gevaarlijk en dodelijk zijn. "Juist iets gewoons als bewegen moet veel meer een onderdeel van de normale aanpak en behandeling worden", zegt Leo Heere, sportarts, fervent marathonloper en voorzitter van het congres, die zelf ook diabetes heeft. "De nieuwe studies die hier besproken worden, laten zonneklaar zien dat sport en bewegen je gezondheid aanzienlijk kunnen verbeteren, nog veel meer dan we tot nu toe dachten. Bewegen bij diabetes moet dus net zo gewoon en belangrijk worden als een tablet innemen of insuline spuiten. Want het wordt steeds duidelijker: bij op handen zijnde diabetes kan sportief bewegen zelfs het ontstaan van de ziekte uitstellen."

Tijdens het congres wordt uitgebreid ingegaan op vragen als 'Hoe kunnen behandelaars mensen tot regelmatig en verantwoord bewegen aanzetten?' en 'Hoe draagt bewegen bij tot het voorkomen van de gevaarlijke complicaties van diabetes?'. Op 7 september wordt diabetes type 1 besproken en op 8 september type 2, vroeger ouderdomsdiabetes geheten. Juist bij die vorm spaart bewegen, zelfs in beperkte mate, al snel de gezondheid. Om te laten zien dat sportief bewegen leuk en gezond is, wordt op 9 september de Nationale Manifestatie gehouden. Italiaanse congresbezoekers geven het goede voorbeeld door met de fiets vanuit Italië naar sportcentrum Papendal te komen. Mensen met diabetes en direct betrokkenen zijn van harte welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur in het sportcentrum. Ze kunnen kennismaken met beweegprogramma's, speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes, en diverse vormen van sport.