Ingezonden persbericht


Dit is een persbericht van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO).

Zorgen en ervaringen ouders belangrijk signaal

Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen moet beter

De uitzending van Netwerk van 4 september jl. laat zien dat de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen nog steeds tekort komt. In een meldweek van PhiladelphiaSupport konden ouders en verwanten van mensen met verstandelijke beperkingen hun ervaringen rond de kwaliteit van zorg melden. De uitkomsten van deze meldweek sluiten aan op de resultaten van de Meldmaand Bezuinigingen van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de ouderverenigingen. Hiermee wordt de urgentie van de problematiek onderstreept. De FvO roept de Tweede Kamer op de zorgen en ervaringen van ouders en verwanten van mensen met beperkingen serieus te nemen. De kwaliteit van zorg en de positie van de cliënt moeten worden versterkt.

Donderdag 7 september a.s. spreekt de Tweede Kamer in een Algemeen Overleg over de kwaliteitszorg care en cure. Het grote aantal ouders en verwanten dat hun zorgen en ervaringen kenbaar heeft gemaakt aan de FvO en de ouderverenigingen is een belangrijk signaal voor de tekorten in de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen. Zo organiseerde de FvO in 2005 de Meldmaand Bezuinigingen en heeft er onlangs in Twente een Meldweek Zorg plaatsgevonden. De FvO maakt zich hard voor verhoging van de kwaliteit van zorg. Bovendien zet de FvO zich in voor instrumenten die vraagsturing bevorderen en de positie van de cliënt versterken.

Wat verbeteren?

Om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de positie van de cliënt te versterken, stellen de ouderverenigingen het volgende voor:
* realiseer zeggenschap op het niveau van de individuele cliënt, verbeter de rechtspositie en zorg voor voldoende financiële middelen (persoonsgebonden/zorgzwaartefinanciering);
* zorg voor onafhankelijke financiering van cliëntenraden inclusief degenen die hen vertegenwoordigen en geef hen meer bevoegdheden;
* zorg voor goede kwaliteitstoetsingen;

* zorg voor een toetsingskader voor verantwoorde zorg;
* waarborg de derde partij-rol van cliëntenorganisaties, zodat zij een sterke positie kunnen innemen in de relatie met zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De FvO heeft deze verbetervoorstellen in een brief kenbaar gemaakt aan de Vaste Kamercommissie van VWS. Als de Tweede Kamer de positie van mensen met beperkingen daadwerkelijk serieus neemt, zal zij het komende Algemene Overleg de staatssecretaris opdragen deze verbetervoorstellen over te nemen.


- - - - -

Noot voor de redactie,