Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

9e Africa in the Picture film festival Reframing Tradition

Amsterdam - 7 t/m 16 september

Africa in the Picture presenteert in het kader van het festivalthema Reframing Tradition een driedelige debattenreeks.

Hierbij willen we uw aandacht vragen voor het aankomende debat onder leiding van Patricia Pisters, hoogleraar Film Studies, Universiteit van Amsterdam:

Beur Cinema, Getting out of the Banlieue

Zaterdag 9 sept. 17.00 uur

Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam

Voertaal: Engels

Sinds de jaren 80 ontwikkelde de tweede generatie migrantenjongeren in Frankrijk, naast een rijke literaire stroming een geheel eigen filmtraditie: de zogenaamde Beur Cinema, met filmmakers als Rachid Bouchareb, Mehdi Charef en Karim Dridi. Al snel krijgen ze gezelschap van Franse filmmakers als Olivier Dahane, Thomas Gillou en Matthieu Kassovitz en van Algerijnse filmmakers in ballingschap, die dezelfde problematiek van dubbele identiteit in hun films centraal stellen. Een frequente locatie in deze films is de banlieue, een buitenwijk van Franse steden. De meeste van deze Beurfilms tonen vanuit een mannelijk perspectief de problemen van discriminatie, racisme, werkeloosheid en geweld, waardoor het voor veel personages moeilijk is een uitweg te vinden.

Tijdens het debat zal er een vergelijking gemaakt worden met de Nederlandse situatie. In Frankrijk toonden de Beurcineasten de situatie in de banlieues aanvankelijk in rauwe, sombere films. De film La Haine (de Haat) werd bijvoorbeeld geheel in zwart wit geschoten. Later werd dezelfde thematiek belicht in humoristische films. In Nederland lijkt met het uitbrengen van Shouf Shouf Habibi, de eerste stap overgeslagen. Humor is een krachtig middel om taboes te doorbreken, dingen te zeggen die moeilijk bespreekbaar zijn. Nadeel is dat humor ook stereotype bevestigend kan werken. De echte struggle van het opgroeien in een banlieue hebben we bijvoorbeeld nauwelijks gezien. En waar is bijvoorbeeld het vrouwelijk perspectief?

Te gast zijn

Mahmoud Zemmouri, regisseur van Beur, Blanc, Rouge

Jamel Debouzze (onder voorbehoud), acteur in Indigènes en Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain

Noureddine Erradi, regisseur van Ana Ismi Ina

Samira Ahli, co- regisseur van Ghetto Girls

Jihad Alariachi, NPS television

De overige twee debatten die door Africa in the Picture in deze debatserie over Reframing Tradition worden gepresenteerd zijn:

Reframing Tradition

Rialto
Maandag 11 sept. 17.00 uur

Ceintuurbaan 338, Amsterdam

Congo Trippin

Club Bitterzoet
Vrijdag 15 sept. 20.00 uur
Spuistraat 2, Amsterdam

Achtergrond:

De Afrikaanse film is stevig in beweging! Africa in the Picture hét jaarlijkse platform in Europa voor de Afrikaanse cinema en Afrikaanse diasporacinema (Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Suriname, het Caribische gebied) laat die ontwikkeling zien in meer dan 80 films. Het diverse programma bestaat uit zowel korte als lange speelfilms, documentaires, animatiefilms en debatten te zien op maar liefst 17 locaties. Opmerkelijk is dat de filmmakers zich allen verzetten tegen de traditionele westerse zienswijze en filmvertellingen. Zoekend naar een eigen beeldtaal laten zij een modern Afrika zien, hún Afrika en hún Afrikaanse diaspora: Reframing Tradition!

Africa in the Picture

Nieuwe Leliegracht 169

1001 RM Amsterdam

020-622.7.151

http://www.africainthepicture.nl