Ingezonden persbericht


C A F E E U R O P A
DE eUROPEAnEN IN BRUSSEL: GRAadMeTER EN KWEEKVIJVER VOOR Europese IDENTITEIt?

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
donderdag 7 september, aanvang 20.15 uur
toegang gratis

Met als motto van Otto von Habsburg dat "Iedereen die niet weet waar hij vandaan komt en niet weet waar hij naar toe gaat, niet weet wie hij is" deed NRC correspondent Caroline de Gruyter door middel van interviews onderzoek naar de Europese gemeenschap in Brussel. Haar boek De Europeanen. Leven en werken in de hoofdstad van Europa is 5 september verschenen.

Hoe staat het met idealisme van de Brusselse pioniers en wat doet de gegroeide euroscepsis met de nieuwe generatie Brusselse Europeanen? Velen zijn door het dagelijkse omgang met andere buitenlanders die in Brussel aan de Europese eenwording werken na vele jaren zo losgetrild uit de politieke, sociale en culturele codes van hun land van herkomst dat ze zich daar echt niet meer thuis voelen. Hun kinderen praten twee of drie talen. Men schat dat er in 2004 circa 150.000 EU-burgers waren ingeschreven in Brussel die niet Belgisch waren - ofwel 15 procent van de totale populatie. Maar een serieuze veldstudie naar Europeanen in Brussel is nooit gedaan.

Vanuit het idee dat taal, identiteit en Europese eenwording alles met elkaar te maken hebben werpen de conclusies van De Gruyter licht op de verdere toekomst van de Europese eenwording.

Zij, Ben van der Velde (auteur en voormalig NRC correspondent) en Sammy van Tuyll (Democratisch Europa) zullen worden geïnterviewd door Steve Austen (Permanent Fellow van Felix Meritis, (cultuur)ondernemer, adviseur en publicist).

Toegang: gratis
Informatie: www.felix.meritis.nl ; www.democratisch-europa.nl ; www.sica.nl ; www.debezigebij.nl Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam

Café Europa is een onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking van Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA, en komt tot stand met medewerking van de Vereniging Democratisch Europa en De Bezige Bij.