Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Meer financiële ruimte voor creatieve ondernemers

Persbericht | 07-09-2006

Speciaal voor kunstminnende beleggers introduceert Triodos Bank het eerste door de overheid erkende culturele beleggingsfonds van Nederland. Deze publiekprivate samenwerking biedt creatieve ondernemers de mogelijkheid om tegen lagere rente een lening af te sluiten en beleggers de kans te investeren in een fonds met culturele meerwaarde zonder verlies van rendement.

Op 7 september a.s. om 17.00 uur geven minister Maria van der Hoeven en Peter Blom (directievoorzitter Triodos Bank) het startschot voor het cultuurfonds in Smart Project Space te Amsterdam. Triodos Cultuurfonds is het eerste Nederlandse beursgenoteerde beleggingsfonds dat leningen verstrekt ter bevordering van Nederlandse podiumkunsten en musea onder de fiscale Regeling Cultuurprojecten 2004. Hierbij zullen onder andere Elco Brinkman (Voorzitter RvC Triodos Cultuurfonds) en Hans Onno van den Berg (Directeur vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies) en enkele directeuren van instanties waarin het beleggingsfonds gaat investeren aanwezig zijn.

Beleggers in Triodos Cultuurfonds worden vrijgesteld van de 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3 tot een maximum van EUR 52.579 per jaar (bedrag voor 2006). Minimaal 70% van het fondsvermogen moet in culturele projecten worden geïnvesteerd, wil het fonds in aanmerking komen voor de voordelige fiscale regeling. Om als project in aanmerking te komen voor een fonds moet OCW een cultuurverklaring hebben afgegeven.

Triodos Cultuurfonds investeert onder meer in musea, concertgebouwen, schouwburgen, galeries, broedplaatsen, ateliers en kunstenaars. Tot de eerste investeringen behoren Carré, het Nationaal Glasmuseum Leerdam, de Stadsschouwburg in Amsterdam, Muziekgebouw aan het IJ en het Stedelijk Museum te Amsterdam. Ook een aantal zogenaamde broedplaatsen als Smart Project Space, Marci Panis en 1800 Roeden worden uit het fonds gefinancierd. Het fonds investeert daarnaast in artiestenopleidingsinstituut Continental Sound Music in Rotterdam, het Korzo theater in Den Haag en atelierverhuur Stichting Werkruimte Kunstenaars Utrecht (SWK).
Laatst bijgewerkt 07-09-2006 pijl naar boven

---

Ministerie van OCW | Rijnstraat 50 | Postbus 16375 | 2500 BJ Den Haag

T: 070 412 34 56 | F: 070 412 34 50 | E: ocwinfo@postbus51.nl