Ingezonden persbericht


Jan Peter Balkenende over mogelijk premierschap:
"Het is niet 'zin hebben in' maar mijn opdracht!"

DEVENTER - "Het is voor mij echter niet zozeer een kwestie van 'zin hebben in'. Ik kan makkelijk een andere baan te nemen, met meer salaris en meer vrije tijd. Maar daar gaat het mij niet om! Ik voel het als een opdracht om bezig te zijn met de toekomst van m'n land en de wereld." Dit antwoordt Jan Peter Balkenende in X in Christ op de vraag of hij zin heeft in nóg vier jaar premierschap. De premier gaat in het interview ook in op zijn jeugdzonde en jeugdliefdes.

Balkenende zegt geen premier te zijn voor "eigen glorie of status", maar voor de opdracht die hij uit zijn geloof haalt. Zijn gezin betaalt daarvoor de tol, geeft hij toe. "Ik heb het er wel eens moeilijk mee, dat ík alles kan doen omdat Bianca zich opoffert. De zorg van Amelie komt vooral op haar neer.'' En: "Het fijne aan Amelie is dat zij begrijpt dat 'papa het druk heeft'."

Op de zeldzame momenten dat Balkenende wel thuis is, brengt hij daarom het liefst zo veel mogelijk tijd met zijn dochtertje door. "Ik wil haar op haar niveau van mijn werk vertellen. Maar we spelen ook gewoon met elkaar. Ze kan nu net lezen. Gewoon in de tuin zitten, kunnen spelen en fietsen met elkaar, dat zijn voor mij de meest waardevolle dingen in het leven.”

Op de vraag of Bianca zijn eerste liefde was, antwoordt Balkenende: "Ehm... ach, je hebt natuurlijk eerdere contacten gehad. Maar echte liefde, dat je het gevoel had: dit is iemand voor het leven, ja, dat was Bianca. Absoluut! Zij is écht een steun voor mij.”

Wat zijn jeugdzonde is, weet Balkenende niet. "Ik zal wel eens afgekeken hebben bij een proefwerk, maar verder... Ik geloof dat ik een redelijk verantwoordelijke jongen was.”

Verder geeft de premier, die een eigen pagina heeft op het populaire vriendennetwerk Hyves, toe zijn eigen blogs niet te schrijven. Wel leest hij regelmatig de reacties die hij op zijn website krijgt.

Patrick Kicken: "Kinderen komen via internet te vroeg met seks in aanraking"

"Als ik thuis kwam, zette ik direct mijn computer aan. Zat er zo'n zeven uur per dag achter." Dit zegt Veronica-dj Patrick Kicken. De dj vertelt openhartig over zijn internetverslaving en hang naar aandacht. Om zijn verslaving een halt toe te roepen, besloot Kicken tijdelijk te stoppen met het bijhouden van een webblog: "Het werd me allemaal wat te persoonlijk." Op het blog dat hij tegenwoordig bijhoudt, meldt Kicken minder privé-gegevens. "Mijn weblog is nu een verlengstuk van mijn programma. Te veel privacy weggeven is niet goed." Kicken heeft ook een duidelijke mening over de invloed van internet op jongeren. "Alles wordt maar op internet gegooid. Er staat ook zo veel rotzooi op. Veel jongeren komen via internet veel te vroeg met seks in aanraking." Als Kicken zelf kinderen zou hebben, zou hij gefilterd internet nemen.

En verder...
Verder in het septembernummer van X in Christ onder andere een artikel over de populariteit van Hyves, tien tips om aandacht te krijgen en een interview met enkele jongeren die door het bezoek aan een jeugdkerk voor het eerst in aanraking kwamen met het christelijk geloof. De een bezoekt nu regelmatig een kerk, terwijl de ander zijn nieuwe geloof liever buiten een kerk beleeft.

X in Christ is een journalistiek jongerenmagazine voor christelijke jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 23 jaar. Het magazine maakt sinds zijn begin vorig jaar grote groei door: de oplage verdubbelde.

Noot voor de redactie (

in Christ"]