Gemeente Arnhem

Wet maatschappelijke ondersteuning; praten over samenleven in de wijk

De gemeente Arnhem organiseert donderdag 7 september de eerste informatie- en discussiebijeenkomst over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Wethouder Barth van Eeten wil met Arnhemmers in gesprek gaan over de manier waarop het beleid rond wonen, welzijn, zorg en maatschappelijke ondersteuning in Arnhem kan worden vormgegeven. Dit is conform de opzet van de wet, die voorschrijft dat gemeentebesturen burgers betrekken bij de uitwerking van de plannen in hun gemeente. Na morgen volgen nog vijf bijeenkomsten elders in de stad.

Tijdens deze avonden geeft Arnhem haar inwoners de gelegenheid mee te denken en te praten over de uitwerking van de landelijke kaders van deze wet, de zogeheten prestatievelden. Die hebben betrekking op wonen, welzijn, zorg en maatschappelijke dienstverlening en zijn erop gericht dat iedereen in de samenleving volwaardig kan (blijven) meedoen. De inbreng van de bewoners is input voor het te maken Wmo-beleidsplan voor de periode 2008-2011, vast te stellen door de gemeenteraad.

Samen staan we sterker
Conform de gedachte van de Wmo wil de gemeente graag dat alle Arnhemmers meedoen in de stad en dat niemand aan de kant staat. Dat kan alleen als zij betrokken worden en zijn bij het samenleven in hun buurt. Met de gespreksavonden wil het gemeentebestuur dan ook graag van gedachten wisselen over vragen als: hoe breng je buurtbewoners met elkaar in contact? Hoe kun je mensen in je omgeving die wat extra hulp nodig hebben, die hulp ook bieden? Kun je dat met elkaar regelen? Hoe krijg je de handen op elkaar voor een goed idee om de onderlinge betrokkenheid in je buurt te versterken?
Het gaat over themas als leefbaarheid, veiligheid, onderwijs, ontspanning en huisvesting. En om maatregelen die de individuele ondersteuning voor mensen met een beperking beter regelt.

Planning
De gesprekken worden op de volgende data en plaatsen gehouden: Donderdag 7 september 2006: OHRA-gebouw, Rijksweg-West 2 Dinsdag 12 september 2006: Posttheater, Rosendaalsestraat 27 Donderdag 21 september 2006: woonzorgcentrum De Akkerwinde, Akkerwindestraat 71
Dinsdag 26 september 2006: t Dorp, De sleutel, Jachthoornlaan 1A Woensdag 4 oktober 2006: Voormalig AZC, Groningensingel 1225 Woensdag 11 oktober 2006: Woonzorgcentrum Waalstaete, Waalstraat 36

De bijeenkomsten vinden plaats van 19.00 uur tot 22.00 uur.