Basispremie WGA wordt 0,28%

Uwv

http://www.uwv.nl

Basispremie WGA wordt 0,28%

UWV heeft de basispremie voor de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) voor 2007 vastgesteld op 0,28%. Het gaat om een gemiddelde lastendekkende premie, die wordt opgehoogd met een vaste opslag van 0,47% (de zogeheten rentehobbel). Vervolgens wordt er een opslag of korting toegepast, afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidsrisico bij de individuele werkgever. De rentehobbel van 0,47% is door het kabinet vastgesteld en bedoeld om concurrentie van de verzekeringsmaatschappijen met UWV mogelijk te maken. Werkgevers worden hiervoor via een verlaging van de basispremie WAO/WIA gecompenseerd.

De basispremie en rentehobbel samen worden verhoogd met een opslag of verlaagd met een korting, afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidsrisico bij de individuele werkgever. Werkgevers van wie de afgelopen jaren relatief veel werknemers in de WAO terechtkwamen, betalen een opslag. Werkgevers die juist weinig instroom in de WAO kenden, krijgen een korting op de basispremie. De uiteindelijke premie kent wel een maximum en een minimum. Voor grote werkgevers is de maximumpremie 2,80%, voor kleine werkgevers (met een loonsom tot 675.000 euro) is maximumpremie 2,10%. De minimumpremie voor grote werkgevers is 0,05% en voor kleine werkgevers 0,40%.

UWV is bij de berekening van de basispremie en de opslagen en kortingen uitgegaan van het omslagprincipe: de premie-inkomsten in een bepaald jaar moeten voldoende zijn om de uitkeringslasten in dat jaar te kunnen dekken.

De bovengenoemde premiepercentages gelden voor werkgevers die het WGA-risico van hun werknemers bij UWV verzekeren. Werkgevers kunnen echter ook besluiten om Eigen Risicodrager voor de WGA te worden. Hiertoe hebben zij twee keer per jaar de mogelijkheid: per 1 januari en per 1 juli. Aanvragen kunnen tot 3 maanden van te voren (dus voor 1 oktober en voor 1 april) worden ingediend bij de Belastingdienst. UWV is deze week een campagne gestart over het Eigen Risicodragen. Doel hiervan is werkgevers van de informatie te voorzien die zij nodig hebben om een weloverwogen keuze te kunnen maken of zij Eigen Risicodrager willen worden of niet. Vanaf vandaag is via www.uwv.nl/erd ook de WIA ERD-wijzer beschikbaar, waarmee werkgevers een indicatie van hun WGA-premie kunnen krijgen.


Noot voor de redactie,