ActiZ brengt model Zorgleefplan uit

Actiz

Individuele afspraken met cliënten over zorg en diensten ActiZ brengt model Zorgleefplan uit

Deze week ontvangen alle leden van ActiZ een exemplaar van het model Zorgleefplan Verantwoorde zorg. Aan de hand van dit model kunnen voor alle cliënten zorgleefplannen worden opgesteld die aansluiten bij de normen voor Verantwoorde zorg. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de implementatie van Verantwoorde zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen en ligt de kwaliteit van zorg voor de cliënten vast.

De normen voor Verantwoorde zorg zijn ontwikkeld door ActiZ, in samenwerking met de organisaties van cliënten en beroepsgroepen: LOC, NVVA, Sting en V&VN. Door het model toe te passen krijgen cliënten de zorg zoals die door deze partijen is geformuleerd. Uitgangspunt is dat de cliënt zelf aangeeft hoe de kwaliteit van het leven optimaal ondersteund kan worden. Dat leidt tot individuele afspraken over de zorg en de dienstverlening die worden vastgelegd en geëvalueerd.

Het model Zorgleefplan is een praktische handreiking voor de medewerkers die direct bij de cliëntenzorg betrokken zijn, met name voor de
zorgcoördinator/eerstverantwoordelijk verzorgende. Het model bevat checklists voor vragen en onderwerpen die aan de orde moeten komen bij de eerste kennismaking, en bij alle volgende gesprekken met de cliënt. Bij alle onderdelen zijn voorbeeldformulieren gevoegd. Speciale aandacht is besteed aan onderwerpen die met gezondheidsrisico s te maken hebben.


Noot voor de redactie