Filerijders ontmoeten filerijders via internet.

Adapt b.v.

Filerijders ontmoeten filerijders via internet.

Dagelijks rijden er aan de andere kant van de vangrail duizenden mensen in de tegenovergestelde richting naar hun baan. Goede kans dat daar een filerijder bij zit met een gelijkwaardige functie die ook op zoek is naar werk dichter bij huis.

Om met zo iemand in contact te komen is de website werkdichterbijhuis.nl opgezet. Met behoud van privacy kan men zijn baan beschikbaar stellen om te ruilen met een andere deelnemer in de buurt van de opgegeven woonplaats. Ook bestaande vacatures die aan de individuele criteria van de deelnemers voldoen worden in een persoonlijke pagina gemeld. De bedenkers van de site hopen hiermee een totaalaanbod van werk dichter bij huis te kunnen bieden en daarmee de drukte op de Nederlandse wegen aanmerkelijk te verminderen. Aan interesse hiervoor zou het niet hoeven te ontbreken, zo blijkt uit een representatieve steekproef gehouden in opdracht van Adapt bv (8/9 2005). Uit de enquête gehouden onder meer dan 500 filerijders langs de snelwegen kwam naar voren dat 60% van de ondervraagden van een dergelijk medium gebruik zou willen maken. Al was het alleen al uit nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden op een baan-date om uit de file te geraken. Niet verwonderlijk wanneer je bedenkt dat een op de vijf Nederlandse burgers van 18 jaar en ouder verkeer en vervoer als één van de vijf belangrijkste problemen in de samenleving zien (AVV-4,2004).

40-urige werkweek in de file.
Wie elke dag, vijf dagen in de week, een uur heen en een uur terug naar het werk moet rijden, brengt elke maand 40 uur van zijn vrije tijd in de auto door. Dat is een fulltime werkweek in de maand. Reden voor menig filerijder om zelf in actie te komen bij het streven naar een oplossing voor de dagelijkse fileproblematiek. Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat ongeacht een korte of lange reistijd voor woon-werkverkeer, 38% van de ondervraagden in het verleden al eens getracht heeft om werk dichter bij huis te vinden. De bedenkers van de website hopen in deze latente behoefte nu te kunnen voorzien.

De initiatiefnemers streven naar een reductie van 10% van de filerijders wat volgens cijfers van TLN zou leiden tot een afname van de meest structurele files.