Ingezonden persbericht


Burgemeester Venlo te gast bij de Nederlands-Duitse Businessclub Floriade 2012: Nieuwe kansen voor grensoverschrijdende samenwerking? Betekenis van Airport Weeze beklemtoond

Positieve vooruitzichten: Duitse ondernemingen wordt verzocht actief deel te nemen aan de Floriade 2012 in Venlo. Dit verklaarde Hubert Bruls, burgemeester van Venlo, voor de leden en gasten van de Nederlands-Duitse Businessclub te Kleve. De Floriade is de wereldtuinbouwtentoonstelling die om de tien jaar plaatsvindt in wisselende plaatsen in Nederland. Men verwacht circa twee miljoen bezoekers.

De Floriade 2012 biedt de regio Venlo een nieuwe economische impuls. Zij is in principe anders dan de voorafgaande wereldtuinbouwtentoonstellingen. "Wij willen onszelf niet alleen een schouderklopje geven voor een succesvolle tentoonstelling, maar ook blijvende economische effecten bereiken," aldus Bruls. De kansen van de Floriade 2012 zouden daarom reeds voor de tentoonstelling moeten worden 'verzilverd'.

Businesspark
Een nieuwigheid van de Floriade 2012 is derhalve het geplande Businesspark, dat na de Floriade als nieuw industrieterrein ter beschikking zal staan. Voor het park en de infrastructuur draagt de Floriade zorg, terwijl de gebouwen worden gerealiseerd door de ondernemingen zelf. Het Businesspark zal na afloop van de tuinbouwtentoonstelling een industriegebied zijn. Burgemeester Bruls: "De Floriade 2012 moet met andere recreatiecentra kunnen concurreren." Daarom dient voor elke voorkeur een programma te worden ontwikkeld.

Het investeringsplan voorziet een budget van 70 miljoen euro voor de Floriade. De ene helft wordt geïnvesteerd in de opbouw van het tentoonstellingsterrein, de andere helft dient de lopende kosten te dekken. De Floriade wordt onder andere met staats- en gemeentesubsidies gefinancierd. Men verwacht circa 26 miljoen euro via de kaartverkoop.

Burgemeester Bruls sprak in zijn lezing ook expliciet Duitse ondernemers aan, die hij aanspoorde "eigen voorstellen en plannen in te dienen". Duitse ondernemers moeten op eigen initiatief een concept indienen om aan de tentoonstelling te kunnen deelnemen. Hierbij is het van belang dat het om interessante zakelijke ideeën gaat, die ook na de Floriade 2012 nog succesvol kunnen zijn. "Wij beschikking niet over grote koffer met geld, dat wij willekeurig kunnen verdelen," verduidelijkte hij. Daarom is de kwaliteit van de voorstellen zeer belangrijk. Via de gemeente Venlo kunnen contacten worden gelegd. Veelzijdig programma
Dit jaar nog dient het marketingplan voor het Businesspark te worden opgesteld. Daarnaast plannen de organisatoren een programma voor de gehele regio Venlo. Dit is inhoudelijk in drieën verdeeld: kansen voor de economische ontwikkeling, kunst en cultuur met verschillende evenementen en euregionale samenwerking.

De voorzitter van de Nederlands-Duitse Businessclub, Freddy Heinzel, attendeerde verder op de betekenis van het vliegveld Weeze. Tegelijk met de Floriade vinden de Olympische Zomerspellen in Londen plaats, evenals de Europese Voetbalkampioenschappen in Italië. Hierdoor worden mogelijkerwijs extra bezoekers naar de Floriade gelokt, hetgeen het vliegveld Weeze voor de Floriade 2012 zeer belangrijk kan maken.