Gemeente Utrecht

Motie Utrecht: meer mensen naar de Stembus

De gemeenteraad van Utrecht, in vergadering bijeen op donderdag 7 september 2006, Constaterende dat
. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kregen ruim 7,3 miljoen kiesgerechtigden in 239 gemeenten de mogelijkheid om hun stem uit te brengen in een stemlokaal naar keuze; . 82 procent van de kiesgerechtigden toonde zich positief over het stemmen in een willekeurig stemlokaal met een stempas; . Ook de deelnemende gemeenten en hun stembureauleden bleken enthousiast over het stemmen in een willekeurig stemlokaal; . Van de extra stembureaus op bijvoorbeeld stations, scholen en winkelcentra werd veel gebruik gemaakt (bron: evaluatie SWS tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in opdracht van het ministerie van BZK); Overwegende dat
. Het de verantwoordelijkheid is voor elke volksvertegenwoordiger te trachten zoveel mogelijk mensen in staat te stellen te stemmen; . Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen het opnieuw mogelijk wordt om kiesgerechtigden te laten stemmen met een kiezerspas bij een willekeurig stemlokaal; Verzoekt het College
aanmelding te doen bij het ministerie van BZK voor deelname aan het project Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal bij de gemeenteraadsverkiezingen op 22 november 2006 En gaat over tot de orde van de dag

Alice van Rooij
D66

Onderwerp: NV Utrecht

Op 25 augustus 2006 heeft het kabinet bekend gemaakt dat zij de wensen van de NV Utrecht willen honoreren. Het zijn wensen ten aan zien van mobiliteit en woningbouwlocaties in de regio Utrecht. De gemeente Utrecht is één van de zeven partijen binnen de NV Utrecht.

GroenLinks is het eens met de aandacht die de NV Utrecht vraagt voor nieuwbouw in de binnenstedelijke gebieden en de stelling dat er extra geld nodig is voor de aanpak van moeilijk te realiseren locaties.

GroenLinks vindt het echter geen goed idee om woningen neer te gaan zetten in de Nationale Landschappen. Concreet betreft dit het Groene Hart (tussen Harmelen en Woerden en rondom Woerden) en de Lekzone (binnen de driehoek A27/Rijnkanaal: grotendeels liggend in het Nationaal Landschap Nieuwe Hollandse Waterlinie en voor een kleiner deel liggend in het Nationaal Landschap Rivierenland).

Nu het kabinet positief staat ten opzichte van deze ideeën, is het gevaar dat de plannen om natuurgebieden te gaan bebouwen groter geworden. .

Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Op welke wijze wordt de gemeenteraad van Utrecht betrokken bij de planvorming rondom bouwlocaties in het gebied van de NV Utrecht?
2. Wat vindt het college van het plan van de NV Utrecht om de mogelijkheid van woningbouw in bovengenoemde natuurgebieden te onderzoeken?
3. Indien het college het eens is met GroenLinks dat een dergelijke ontwikkeling ongewenst is,hoe gaat het college dit standpunt dan inbrengen in NV Utrecht?

Marjan Schuring