Gemeente Tilburg

Informatie over de gastransportleiding Tilburg

Om onder andere de inwoners van Berkel-Enschot van gas te kunnen voorzien lopen er door het dorp sinds de jaren '50 twee gastransportleidingen. Eén leiding heeft een doorsnede van circa 10 centimeter en de andere een doorsnee van 15 centimeter, beiden liggen op een diepte van 80 tot 100 centimeter. Volgens voorschriften* moet aan weerszijden van deze leiding een vrije strook van 4 meter worden aangehouden. Zonder toestemming van de gemeente, die daarvoor advies inwint bij de Gasunie, mag hier niet worden gebouwd of gegraven. Deze strook is noodzakelijk om de Gasunie de ruimte te geven de leiding te kunnen inspecteren en onderhoud te kunnen plegen. Daarnaast is de zone van belang om de veiligheid rondom de leiding te bewaken.

Naar aanleiding van een controle hebben de gemeente Tilburg en de Gasunie bemerkt dat op een aantal plaatsen langs deze transportleiding in het verleden toch is gebouwd of gegraven binnen de 4 meter strook. In een aantal gevallen is dit wellicht gebeurd omdat de eigenaren of gebruikers van deze strook niet op de hoogte waren van de aanwezigheid van de gasleiding.

Gemeente en Gasunie nemen extra maatregelen
In de afgelopen jaren heeft het gebruik van de 4-meter strook niet tot problemen geleid. Dat willen we de gemeente Tilburg en Gasunie graag zo houden. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de aanwezigheid van deze leiding en er zich bewust bent van het feit dat er bepaalde voorschriften voor het grondgebruik in deze 4 meter strook gelden. Daarnaast zullen de gemeente en de Gasunie een aantal maatregelen nemen om ook in de toekomst de veiligheid te garanderen. Zo zal de Gasunie, naast de gebruikelijk reguliere inspecties, nog een extra grondinspectie ter plaatse uitvoeren. Daar waar nodig zal zij ook rechtstreeks contact opnemen met eigenaren van de percelen waar een recht van opstal geldt. De gemeente Tilburg heeft inmiddels contact opgenomen met de eigenaren of de gebruikers van de grond waar de 4-meter grens is overschreden. Samen met de Gasunie zal worden bekeken in hoeverre het mogelijk of noodzakelijk is om de situatie aan te passen. Omdat de leiding bijvoorbeeld over de speelplaats van basisschool Berkeloo loopt worden daar als extra bescherming van de leiding ondergronds betonplaten over de gasleiding gelegd.

Wat kunt u doen?
Alle bewoners/gebruikers van panden die aan weerszijden van de gasleiding liggen ontvangen deze bewonersbrief. Op de bijgaande kaart kunt u zien waar de leiding en de 4-meterstrook bij benadering liggen.

Wilt u op uw perceel gaan bouwen dan is het belangrijk dat u zich aan de gemeentelijke voorschriften voor het aanvragen van vergunningen houdt. Dan wordt altijd gekeken naar de aanwezigheid van leidingen op het perceel.

Z.O.Z.
Ook wanneer u gaat graven in uw tuin op een diepte meer dan 50 centimeter, bijvoorbeeld bij het (ver)plaatsen van een boom of schutting, en u denkt dat u in de buurt van de 4-meter grens zou kunnen komen doet u er verstandig aan om de gemeente hierover te benaderen.

Meer informatie

Hebt u nog vragen over deze brief dan kunt u contact opnemen met het Centraal Meldpunt van de gemeente Tilburg, telefoonnummer 0800-1920 (gratis). Hebt u nog vragen over de exacte ligging van de gasleiding dan kunt u contact opnemen met mevr. P.J.M. van de Laar van de Gasunie. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0182 623410.

Bezoekadres
Eikenbosch 47
Berkel-Enschot
Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
0800 1920