Politieberichten Heuvelrug, 10.00 uur

Utrecht, 07-09-2006

Oproep inwoners Veenendaal: wees alert op vernielingen!

VEENENDAAL - De politie vraagt inwoners van Veenendaal extra alert te zijn om het aantal vernielingen in de stad tegen te gaan. Afgelopen weken vonden er in het weekend regelmatig vernielingen plaats. Ruiten van autos en bushokjes werden ingegooid en autos bekrast.

De politie deed verschillende getuigenoproepen maar helaas ontving de politie onvoldoende bruikbare informatie. De politie vermoedt dat het om een aantal jongeren gaat die in het weekend na het uitgaan de vernielingen plegen. Het vermoeden bestaat ook dat de dader(s) alleen of in tweetallen de vernielingen plegen.

Het tegengaan van de vernielingen en het aanhouden van de daders heeft hoge prioriteit. Afgelopen tijd heeft de politie verhoogd toezicht gehouden en ook speciale postacties gehouden. Helaas zonder resultaat.

Onthoud kenmerken verdachte en bel 112

De politie wil nu graag de inwoners van Veenendaal, en met name bewoners rond het centrum, vragen komend weekend extra alert te zijn. Hoort u rumoer op straat, ziet u een groepje jongeren en vertrouwt u de situatie niet? Onthoud dan goed de uiterlijke kenmerken en signalementen (voertuigen en kleding) en bel direct de politie via 112. Aan ouders vraagt de politie dit probleem bij hun kinderen onder de aandacht te brengen. Wellicht zijn zij getuige (geweest) of hebben zij zich zelf aan de vernielingen schuldig gemaakt.

De politie komt ook nog steeds graag in contact met mensen die getuigen zijn geweest van de vernielingen afgelopen weken. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 (lokaal tarief) of op het politiebureau. Ook kunnen mensen anoniem melden via 0800-7000. De politie is met name geĂŻnteresseerd in duidelijke signalementen.

In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 september zijn er aan de Poolster en Morgenster een groot aantal autos bekrast. In het weekend van zaterdag 12 op zondag 13 augustus werden rond het centrum van Veenendaal meerdere ruiten ingegooid van bushokjes. In de nacht van woensdag op donderdag 9 augustus pleegden onbekenden vernielingen in de omgeving van de Marsmanlaan en Nijhofflaan.

Aanhoudingen door hulp

In de vroege ochtend op zondag 2 september, rond 01.40 uur, hield een bewoner aan de Van Maerlantstraat twee jongens aan voor het vernielen van een autoruit. De bewoner belde vervolgens de politie en droeg beide jongens over. Tegen de jongens (16 jaar uit Veenendaal en 17 jaar uit Overberg) is proces-verbaal opgemaakt. In de nacht van maandag op dinsdag 22 augustus kreeg de politie ook de hulp van een burger. Er werd die nacht een ruit vernield op het station. De gealarmeerde politie kon in de omgeving een 16-jarige jongen uit Rhenen en een 17-jarige jongen uit Veenendaal aanhouden. Een uitgebreid signalement hielp de politie erg goed bij haar werk. Ook deze jongens werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Ten val

ELST- Op woensdag raakte een meisje gewond na een val van haar fiets. Omstreeks 11.40 uur reed een 12-jarig meisje uit Bennekom met het schoolklas over de Defensieweg. Zij had haar zware tas achterop haar fiets zitten. Toen ze een berg afreed raakte zij in onbalans en kwam met een harde klap op het wegdek terecht. Door de klap raakte zij even buiten bewustzijn. Zij werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Opgelicht
DRIEBERGEN- Op woensdagochtend werden twee oplichters opgepakt. Op dinsdag 5 september kwamen twee mannen aan deur van een woning aan de Emmalaan. Ze boden een bank te maken en kwamen met verschillende opties om de bank te maken. De mannen namen de bank voor enkele uren mee en na terugkomst moest de 73-jarige bewoner 2300 euro betalen voor de eenvoudige reparaties die waren verricht voor de bank.