KNMG

Grootschalige ingebruikname van Gemeenschappelijke Accreditatie Internet (GAIA)

De eerste fase van GAIA (Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie) is gereed voor grootschalig gebruik in de praktijk. De accrediterende verenigingen voor huisartsen, internisten en psychiaters hebben de proefperiode van het accreditatiesysteem met succes afgerond. Dit najaar zal het indienen en verwerken van accreditatieaanvragen bij de meeste wetenschappelijke verenigingen via internet verlopen. Hiermee komt een einde aan de situatie dat aanbieders geconfronteerd werden met uiteenlopende manieren van werken bij de diverse wetenschappelijke verenigingen. De geaccrediteerde nascholing wordt per wetenschappelijke vereniging overzichtelijk in een agenda geplaatst, waarin artsen eenvoudig kunnen zien, waar en wanneer voor hen relevante opleidingen gaan plaatsvinden.

Starterskit
De wetenschappelijke verenigingen worden zo goed mogelijk voorbereid op de overgang naar het nieuwe internet accreditatiesysteem. Op 26 en 27 september vinden twee cursusdagen plaats, om medewerkers van de wetenschappelijke verenigingen te trainen in het gebruik van dit nieuwe systeem. Een dezer dagen komt een handige starterskit beschikbaar voor de bureaus van de verenigingen.

Persoonlijk dossier en herregistratie
In de loop van 2007 breekt de tweede fase van GAIA aan. In deze fase wordt voor iedere arts die in aanmerking komt voor herregistratie een persoonlijk dossier aangelegd. Behaalde nascholingspunten kunnen door de arts zelf, de wetenschappelijke vereniging en/of de aanbieder van nascholing (zo mogelijk via een elektronische pas) via internet aan dit persoonlijk dossier worden toegevoegd. Per wetenschappelijke vereniging kan worden afgesproken welke partijen punten aan het persoonlijk dossier mogen toevoegen. Alleen de arts zelf kan zijn eigen dossier inzien. Ten behoeve van de herregistratie tot specialist kunnen de punten geordend en elektronisch aan de registratiecommissies (HVRC, MSRC of SGRC) worden aangeboden. Hiermee kunnen veel administratieve werkzaamheden en kosten worden voorkomen.

Kijk voor meer informatie op: www.knmg.nl/accreditatie