Gemeente Tilburg

7-9-2006
Tilburg bijna klaar voor start Crossroads
Zes jongeren geselecteerd, vijftien jongeren in beeld voor voortraject

Tilburg is bijna klaar voor de start van Crossroads, de school voor jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest. Wethouder Hugo Backx van Onderwijs en Jeugdbeleid: Naar verwachting kunnen we in oktober met zes jongeren van start. Twee daarvan gaan aan de slag bij VSO de Burcht, dat is ingericht voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. De andere vier bij het leerbedrijf Basisvaardigheden, dat is ingericht voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar.

De betrokken partners zijn op dit moment druk doende met de voorbereiding van het programma en ook het justitiële voortraject is inmiddels in volle gang. Op dit moment hebben we nog 15 jongeren in beeld, die mogelijk nog in kunnen stromen op Crossroads, aldus Backx. Door medewerkers van het Openbaar Ministerie, de politie, Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, Jeugdreclassering, Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker en de gemeente wordt bekeken of zij in aanmerking komen voor Crossroads. Als dit het geval is start een traject waarin de jongere en diens ouders of opvoeders worden gescreend voor deelname en waarbij een integraal plan van aanpak wordt opgesteld door de Jeugdreclassering. Bij het opstellen van dit plan van aanpak werkt de Jeugdreclassering nauw samen met de andere partners in het traject Crossroads: het onderwijs en Stichting Kompaan.

Achtergrond
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die met justitie in aanraking zijn geweest komen via het Veiligheidshuis en een uitspraak van de rechter of op aanwijziging van hun gezinsvoogd bij Crossroads terecht. Hier krijgen zij van 08.00 tot 20.00 uur een intensief programma opgelegd, waarin onderwijs, orde en discipline, toeleiding naar de arbeidsmarkt, hulpverlening, huisvesting, vrijetijdsactiviteiten en nazorg aan bod komen. Iedere jongere krijgt een op maat gesneden aanpak, waarin gedragsverandering en (her)opvoeding centraal staan. Met als uiteindelijk doel: het bieden van toekomstperspectief en het leiden naar school of werk.

Crossroads gaat tot en met 2008 experimenteel van start: al lerende worden ervaringen opgebouwd, geëvalueerd en aangepast. De financiële middelen voor deze periode zijn afkomstig van de gemeente Tilburg, de provincie, het ministerie van Justitie en het ministerie van OC&W. De gemeente is in gesprek met de rijksoverheid en provincie om Crossroads ook na deze periode voort te kunnen zetten.

Het project is ontstaan naar aanleiding van het advies van de commissie Fijnaut (december 2003) om in Tilburg een voorziening te creëren voor jongeren die het risico lopen om het criminele pad te bewandelen. Daarnaast vloeit Crossroads voort uit de gemeentelijke notitie 'Grenzen stellen, toekomst bieden' (december 2003). Op 1 april 2005 is een intentieverklaring ondertekend door de betrokken partners en in het voorjaar van 2006 is een plan van aanpak vastgesteld. Dit plan is de afgelopen periode inhoudelijk verder uitgewerkt.