Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Delegatie van de China Disabled Persons Federation bezoekt Nederland
---

Deze week bracht een delegatie van de Chinese belangenvereniging van mensen met een handicap, the China Disabled Persons Federation, een werkbezoek aan Nederland.
Uiteraard mocht een informatief bezoek aan de Nederlandse belangenorganisaties niet ontbreken op het programma. Vertegenwoordigers van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, de Federatie van Ouderverenigingen en het Europees Gehandicapten Forum hielden op 5 september informatieve inleidingen over hun werk, samenwerkingsverbanden en werkwijzen. De CG-Raad trad op als gastheer.

Gastheer Ad Poppelaars (directeur CG-Raad) verwelkomde de Chinese delegatie. Volgens goed Chinees gebruik werden bij de kennismaking meteen geschenken uitgewisseld

Een divers gezelschap aan tafel. Er ontstond een intensieve gedachtewisseling tussen de Nederlandse sprekers en de Chinese gasten. Leden van de Chinese delegatie stelden iedere Nederlandse spreker vele vragen. Onder meer over integratie van kinderen met een handicap in het onderwijs ook in China is dit een bekend verschijnsel. Verder werd doorgevraagd over de rol van goede wetgeving en gelijke behandeling, het belang van de Europese dimensie van belangenbehartiging en de rechten van mensen met een verstandelijke beperking (Mogen zij trouwen? Mogen zij kinderen krijgen?) Natuurlijk is de wijze van belangenbehartiging in Nederland (per 'handicap' of ziekte een eigen belangenorganisatie) een thema dat vragen opriep. De Chinese bezoekers zeiden aan het eind van de bijeenkomst dat zij veel goede informatie hadden gekregen. Zij gingen ervan uit dat zij in China hun voordeel konden doen met de opgedane kennis.

Een aandachtig gehoor

Na afloop van de bijeenkomst: samen op de foto in ontspannen sfeer

(Geplaatst: 6 september 2006)

---