NIOD


Inventaris van archief Nederlands Informatiebureau (NIB) New York is via internet beschikbaar

Inventaris archief Nederlands Informatiebureau (NIB) New York (10 meter groot) is beschikbaar ) is nu via internet beschikbaar. Dit NIB was opgericht om de Amerikanen, die nog niet nog niet in oorlog waren op de hoogte te brengen van de situatie in bezet Nederland.

Briefhoofd van het N.I.B., vestiging Holland, Michigan

Het archief (243b) is openbaar en beslaat 10 meter (1344 nummers) en bevat voornamelijk persberichten en correspondentie van het NIB. Daarnaast hield het NIB een knipselarchief bij met Amerikaanse berichten over Nederland.

Het NIB was opgericht om de Amerikanen op de hoogte te brengen van de situatie in Nederland. Via tijdschriften, pamfletten, radio-uitzendingen, tentoonstellingen en films vestigde het NIB de aandacht op economische, politieke, culturele, en historische aspecten van Nederland.

In het begin van de oorlog betekende dat vooral de Amerikanen ervan te overtuigen dat Nederland en de rest van Europa niet zonder hulp van buitenaf de Duitsers konden verslaan. Later gaven ze vooral informatie uit over de 'dapperheid' van de Nederlanders en benadrukten ze de goede geallieerde samenwerking. Na de oorlog werd de slechte economische situatie benadrukt en de behoefte aan geld voor de wederopbouw. In de laatste fase van het bestaan van het bureau stond de Indonesische kwestie centraal en de relatie die zowel Nederland als Indonesië had met de Verenigde Staten.

Ook in San Francisco, Boston en Washington waren afdelingen van het NIB gevestigd. Omdat in Michigan veel immigranten uit Nederland waren neergestreken, was ook hier een bureau. Het stond in het plaatsje Holland.

Martha Gelhorn, de echtgenote van Ernest Hemingway, zocht contact met het N.I.B. omdat ze wilde schrijven over regeringen in ballingschap.

Het NIB verschafte uitgeverijen achtergrondinformatie over Nederland.

In het cartoon-tijdschrift "Blue Beetle" verscheen in september 1943

een aflevering van "Netje, the little Dutch girl", een meisje dat

verzet pleegt door vergiftigde koekjes uit te delen.