Ingezonden persbericht


Weet wat je doet als je een paard ontmoet |

ERMELO (KNHS) - De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) geeft een vervolg aan de vorig jaar gelanceerde landelijke verkeersveiligheidcampagne "Weet wat je doet als je een paard ontmoet". Met deze campagne vraagt de KNHS aandacht van automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en andere weggebruikers voor paarden en pony's in verkeer.

Momenteel kent Nederland ruim 456.000 paardensporters. Hiervan rijden zeker 362.500 ruiters en menners regelmatig op de openbare weg. Volgens de Nederlandse verkeerswetgeving zijn ruiters en koetsiers bestuurders, net als automobilisten, fietsers en vrachtwagenchauffeurs. Dit betekent dat zij gebruik moeten maken van de openbare weg en dezelfde rechten en plichten hebben als alle andere bestuurders. Een goede samenwerking en begrip voor elkaar is daarom in het belang van de verkeersveiligheid. Vooral omdat de kans dat een paard en auto elkaar ontmoeten steeds groter wordt.

De kwetsbaarheid van paarden en hun ruiters of menners staat centraal in de campagne. Een paard is geen auto of vrachtwagen met een rem- en gaspedaal. Een paard is een levend wezen met een eigen wil die soms kan schrikken van onverwachte situaties. Veel automobilisten en andere weggebruikers realiseren zich dit niet en weten vaak niet wat ze moeten doen als ze een paard in het verkeer tegenkomen. Door paarden rustig te benaderen, met voldoende ruimte te passeren en niet overbodig te claxonneren kunnen veel gevaarlijke situaties worden voorkomen.

Voor de campagne zijn spandoeken, posters, brochures en stickers ontwikkeld. De spandoeken worden opgehangen bij onder andere hippische accommodaties waar paarden vaak de weg opgaan. Op www.paardopdeweg.nl staat meer informatie over de campagne.



Ingezonden persbericht