10 milj oen voor natuurherstelprojecten

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

7 september 2006 nr130


Nederlands is er in geslaagd om samen ruim E 10 miljoen aan Europese financiering binnen te halen voor grote natuurherstelprojecten in negen verschillende Natura 2000 gebieden. Hiermee is Nederland één van de drie best toebedeelde lidstaten van het LIFE Natuur programma in 2006. Het ministerie van LNV ondersteunt Nederlandse organisaties bij de aanvraag. De Europese Commissie selecteert uit alle aanvragen de beste aanvragen. In totaal zijn in 2006 door alle lidstaten 228 projecten ingediend; slechts 61 projecten worden gefinancierd.

Het LIFE Natuur programma van de Europese Commissie heeft als doel het behoud en herstel van de Natura 2000 gebieden en soorten. Natura 2000 is het samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Het omvat alle gebieden die beschermd zijn op grond van de Vogelrichtlijn (1979) en de Habitatrichtlijn (1992). Het Natura 2000-netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de Europese Unie voor behoud en herstel van biodiversiteit. Tijdens de Europese Raad in Gothenburg (juni 2001) hebben de Europese staatshoofden en regeringen de afspraak gemaakt om de afname van de biodiversiteit in de Europese Unie in 2010 te stoppen.

Het Nederlandse resultaat komt vooral doordat het innovatieve projecten met een hoog natuurrendement zijn. De initiatiefnemende organisaties zijn Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Provincie Zeeland, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Waterschap Roer en Overmaas, Ruimtelijke Inrichting Hoeksche Waard, Rijkswaterstaat en het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide.

De volledige lijst van projecten is te vinden op www.minlnv.nl.


Noot voor de redactie (