Radio nederland wereldomroep

Nederlanders vinden familie belangrijk
Wereldomroep onderzoekt rol van familie in het leven van Nederlanders

HILVERSUM- Uit onderzoek van Radio Nederland Wereldomroep en Maurice de Hond blijkt dat familie een belangrijke plaats inneemt in het leven van Nederlanders. Ruim 70% vindt de familie een lust en geen last. Van de Nederlanders woonachtig in het buitenland vindt 43% familie belangrijker dan vrienden, tegenover 38 procent van de ondervraagden in Nederland. Expats en emigranten zijn veel meer bereid om familieleden in huis te nemen dan Nederlanders in Nederland (12% tegenover 5% respondenten in Nederland).

Radio Nederland Wereldomroep heeft deze zomer in negen talen veel aandacht besteed aan het thema familie. Deze opiniepeiling is hier onderdeel van. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend leden van het onderzoekspanel van Maurice de Hond en onder eveneens ruim duizend leden van het onderzoekspanel van Radio Nederland Wereldomroep bestaande uit Nederlanders in het buitenland.

Beslissingen
Als het gaat om beslissingen op huishoudelijk gebied, over de aanschaf van een nieuw huis of de keuze voor een andere baan, blijkt dat de Nederlandse ondervraagden een grotere waarde hechten aan de mening van hun ouders dan Nederlanders in het buitenland. Zo vraagt bijna de helft van de binnenlandse ondervraagden (46%) advies aan zijn ouders over het kopen van een nieuw huis, tegen 33% van de Nederlanders in het buitenland. De rol van de ouders verandert ingrijpend als het gaat over de keuze van een levenspartner. Maar liefst 64% van de Nederlanders in het buitenland zegt het belangrijk te vinden wat ouders vinden van hun levenspartner, tegen 58% van de binnenlandse respondenten.

Verzorging
Nederlanders over de grens zijn positiever gestemd over de zorg voor ouderen in Nederland. Bijna de helft (48%) zegt geen zorgen te hebben over de ouderenzorg in Nederland. Dit in tegenstelling tot de Nederlanders in Nederland: slechts 37% van de ondervraagden vindt dat de zorg voor ouderen in Nederland goed is geregeld.

Familiedossier
Op de website van de Wereldomroep staat een uitgebreid familiedossier met de onderzoeksresultaten en diverse achtergrondverhalen over het thema familie. De directe link is www.wereldomroep.nl/dossier/themafamilie2006/familie060907.