D66

Als één van de weinige partijen besteed D66 in een apart hoofdstuk van het verkiezingsprogramma aandacht aan homo-emancipatie. De Democraten geven daarin aan zich de komende vier jaar in te willen zetten voor de bestrijding van homovijandigheid in de klas en op straat, voor de juridische gelijkstelling van homoseksuelen en voor het bestrijden van de schending van homorechten in het buitenland.

Hoewel er in Nederland natuurlijk sprake is van een grote mate van juridische gelijkstelling van homoseksuelen, lijkt de emancipatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LGBTs) de laatste jaren toch te haperen, aldus D66-lijsttrekker Alexander Pechtold, Daarom vindt D66 specifieke maatregelen nodig.

Zo vinden de Democraten dat homoseksuele ouderparen de juridische band met hun kind even eenvoudig moeten kunnen laten vastleggen als heteroparen, moet interlandelijke adoptie door homoseksuelen op korte termijn mogelijk worden, en worden er geen nieuwe trouwambtenaren aangenomen die weigeren een homopaar te trouwen. Pechtold: Maar ook veiligheid verdient de komende vier jaar aandacht. Juridische gelijkstelling is mooi, maar ik wil dat LGBTs ook weer gewoon hand in hand door de Leidse straat kunnen lopen.

D66 zet daarom in op registratie van antihomoseksueel geweld door de politie en het trainen van docenten om een homovriendelijk klimaat te creëren op scholen. De democraten vinden verder dat er opvang moet komen voor homoseksuele allochtonen die tussen wal en schip dreigen te vallen en dat de Nederlandse regering zich in moet zetten voor en steun moet geven aan buitenlandse homo-organisaties.Dit alles vraagt om een serieuze investering, erkent Pechtold, maar D66 heeft in het verleden al laten zien de homo-emancipatiebeweging niet alleen een lippendienst te bewijzen; D66 is bereid de benodigde inspanning te leveren.

7-9-2006 11:00