Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Speech tijdens de Agriborrel

Speech door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dr. C.P. Veerman, tijdens de Agriborrel, Wassenaar, 6 september 2006

Ladies and gentlemen,

As a courtesy to our foreign guests, I will start with a few words in English. It is a pleasure to welcome you here at the AgriCocktail, the annual networking event where people from all walks of agricultural life - business, government and research & development - meet, get acquainted or renew friendships and, of course, do business.

If all goes well most of you will receive a copy of the promotional DVD we've just showed you.

Dames en heren!

Deze prachtige promotiefilm wordt toegevoegd aan het arsenaal van onze landbouwraden in het buitenland. Op die manier kunnen ze nog beter de belangen behartigen van het Nederlandse agrocluster.

De Nederlandse agribussiness neemt wereldwijd een ijzersterke positie in: wat betreft handelscultuur en visie, wat betreft kwaliteit en duurzaamheid en waar het gaat om kennis en innovatie. Nederland is een klein land, maar een groot partner.

Ik vertel u niets nieuws als ik zeg dat de agromarkt zich sterk aan het internationaliseren is. De Nederlandse sector kan daar van meepraten. Talloze Nederlandse agrobedrijven zijn over de hele wereld actief: zuivelproducenten in Azië, siertelers in Afrika - noem een continent en ik geef u een Nederlands bedrijf dat er land- en tuinbouwproducten teelt, verwerkt en vermarkt.

De sleutelwoorden zijn kennis en logistiek. Wij hebben de infrastructuur en de kennis in huis, dames en heren; ik heb het dan over de mainports Rotterdam en Schiphol, over onze expertise in agrologistiek en electronisch berichtenverkeer en onze ervaring op het gebied van het regisseren van internationale import- en (re)exportstromen.

Ik herinner u eraan dat nog maar twee decennia geleden de positie van Rotterdam als grootste containerhaven ter wereld bijna onaantastbaar leek. Inmiddels zijn de Rotterdammers ruimschoots ingehaald door Sjanghai en Singapore.

Ik wil maar zeggen: een riante uitgangspositie is geen reden om op de lauweren te rusten. Het is daarom van eminent belang om te blijven investeren in innovatieve, kennisintensieve vormen van internationale agrologistiek.

In dit verband wil ik twee voorbeelden noemen: de Greenports en het programma CLIENT Export.

Eerst de Greenports. U weet, dat zijn gebieden waar de kennisintensieve tuinbouw en agribusiness zich concentreren, waar de primaire productie, de verwerking, de handel en de logistiek op elkaar zijn afgestemd.

Mijn beleid is er op gericht om de ontwikkeling van de vijf Greenports zodanig te sturen dat hun functie op lange termijn behouden en zelfs versterkt wordt. In dat proces speelt de wisselwerking tussen ruimtelijke en logistieke issues een belangrijke rol; ik streef er dan ook naar om samen met andere overheden een infrastructurele en logistieke agenda op stellen voor de Greenports.

Dames en heren!

De hamvraag is natuurlijk: hoe krijg je zoiets op internationaal niveau voor elkaar? Ik denk dat de belangrijkste opgave voor de Greenports als volgt is samen te vatten: sneller innoveren dan de internationale concurrentie; op internationaal niveau een positie behouden of verwerven als service provider of regisseur van bepaalde productstromen; en de vooraanstaande plaats van de primaire productie in Nederland behouden. Want dit is de basis.

Dan is het wel zaak om belangrijke dingen als clustering, bereikbaarheid en marktbehoefte nauwlettend in het oog te houden. Het gaat er tenslotte primair om de markt van dienst te zijn met onderscheidende dienstverlening. Dit geldt niet alleen voor de land- en tuinbouw; de Greenport-methode strekt ook andere onderdelen van de agrosector tot voorbeeld.

Dames en heren!

Een tweede voorbeeld van die innovatieve, kennisintensieve benadering van de internationale regiefunctie is de ontwikkeling van een geautomatiseerd systeem voor de certificering van landbouwproducten, het programma CLIENT Export; een belangrijk beleidsonderwerp voor het ministerie van LNV.

Na de stapsgewijze invoering - vanaf januari 2007 - kunnen de huidige exportpapierstromen worden vervangen door directe electronische communicatie tussen de competente autoriteiten. In het jargon heet dat 'First Hand' informatie van overheid tot overheid, in plaats van de 'Second Hand' informatie die via de papierstroom loopt. De verwezenlijking van dit systeem zal Nederland een voorsprong geven op de internationale concurrentie.

Ik zei het al, dames en heren, kennisontwikkeling en innovatie zijn van levensbelang voor de sector. En denkt u dan niet alleen aan technologische innovaties zoals functional foods en gemaksproducten, maar ook aan procesinnovaties - ik noem alleen milieuvriendelijke productiemethoden, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden - en marktinnovaties.

Ondanks het belang ervan investeerde Nederland in vergelijking met andere EU-lidstaten tot nu toe weinig in innovatie. Daar moet verandering in komen; het in 2003 opgerichte Innovatieplatform speelt een grote rol in dat proces. Het wil, om Nederland in 2010 weer één van de koplopers te laten zijn, ruimte geven aan excellentie, ambitie en ondernemerschap, van mensen én organisaties. Samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven, een beter klimaat voor ondernemers en kenniswerkers en vernieuwing van het onderwijs zijn sleutelvoorwaarden.

Dames en heren, ladies and gentlemen!

I thank you for your patience with the Dutch-language part of my contribution to tonight's festivities.

I have said enough; I know you are eager to start your networking activities and do business.

In conclusion, I only want to note that the outlook of Dutch agicultural sector is favorable. Thanks to its vision, its innovative power, its streamlined organization and willingness to co-operate, it has an excellent opportunity to keep its firm position among the world's premier agricultural nations.

Thank you for your attention.