Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Wijkbus IJsselmonde

De Vereniging Wijkbus IJsselmonde, het Deelgemeentebestuur en de Stichting OMIJ Rijnmond hebben gezamenlijk een oplossing gevonden voor de problemen bij de wijkbus IJsselmonde

Hiermee is de arbeidsplaats van de administratieve medewerkster veilig gesteld en wordt er ondersteuning geboden die de continuïteit van de wijkbus waarborgt.

De wijkbus IJsselmonde blijft rijden. Dit was het uitgangspunt van het IJsselmondse dagelijks bestuur voor het zoeken naar een oplossing voor de problemen die dreigden bij de wijkbusorganisatie. Het wordt moeilijker om vrijwilligers te vinden, de gemiddelde leeftijd van het bestuur stijgt en door het verdwijnen van de ID-banen dreigde de administratieve ondersteuning van de wijkbusorganisatie weg te vallen.

Deze gevaren worden nu aangepakt met zowel een oplossing voor het huidige probleem als met mogelijkheden om de wijkbusorganisatie in de toekomst te voorzien van ondersteuning.

Wat hebben de wijkbus, de deelgemeente en de OMIJ afgesproken?

De administratieve kracht van de Wijkbus treedt in dienst bij de OMIJ. De OMIJ detacheert haar vervolgens bij de wijkbusorganisatie. Haar plek blijft dus dezelfde en haar werk kan gewoon doorgaan.

In een samenwerkingscontract tussen de wijkbus en de OMIJ wordt verder geregeld dat het bestuur en de vrijwilligers van de wijkbus worden ondersteund en dat de professionele administratieve ondersteuning op peil blijft. Dit biedt ook voor de toekomst meer zekerheid dat de wijkbus zijn belangrijke werk kan blijven doen. De deelgemeente zorgt ervoor dat de subsidie voor de wijkbusorganisatie voldoende is om de diensten van de OMIJ in te kopen.

De wijkbus IJsselmonde heeft als doelstelling om ouderen en minder validen in staat te stellen deel te nemen aan activiteiten binnen de deelgemeente en sociale contacten te onderhouden in de persoonlijke levenssfeer. De wijkbus biedt met haar aanvullend vervoer een maatschappelijk noodzakelijke en relevante dienstverlening naar de burgers van IJsselmonde. Het bewijs wordt geleverd door de ruim 33.000 persoonsverplaatsingen die de wijkbus IJsselmonde per jaar levert. De deelgemeente hecht dan ook veel belang aan het continueren van de wijkbus als aanvullend vervoer.

De stichting OMIJ-Rijnmond heeft als doel mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan het werk of een arbeidsplaats te helpen. Een doelstelling die zij realiseert door gebruik te maken van bestaande en nieuwe arbeidsmarktinstrumenten. Uitgangspunt is om deze mogelijkheden te combineren met de uitvoering van maatschappelijk nuttige en noodzakelijke activiteiten. OMIJ-Rijnmond voert deze activiteiten uit in opdracht van onder meer woningbouwcorporaties, gemeenten en een aantal deelgemeenten, waaronder IJsselmonde. Om een organisatie als de wijkbus de nodige ondersteuning te kunnen bieden bij professionele werving en selectie, maar ook bij de begeleiding en aansturing van medewerkers en het bestuur, maakt de OMIJ gebruik van de mogelijkheden die de wet Werk en Bijstand en het gemeentelijke reïntegratiebeleid te bieden hebben.