GroenLinks in de Europese Unie

GroenLinks minder naïef dan minister Bot over CIA-gevangenissen

Gisteren gaf de Amerikaanse president Bush toe dat er buiten de Verenigde Staten geheime CIA-gevangenissen bestaan. GroenLinks-parlementariër Kathalijne Buitenweg is niet verbaasd: "Er was genoeg indirect bewijs, alleen een foto of officiële erkenning ontbrak. Nu hebben we dat laatste".

"Minister Bot vindt het ´jammer´ dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rice niet eerder heeft willen toegeven dat terreurverdachten in geheime CIA-gevangenissen worden vastgehouden. ´Jammer´ dat een bondgenoot niet eerlijk is, dat mensenrechten geschonden zijn en dat internationale verdragen aan cowboy-laarzen zijn gelapt", aldus Buitenweg.

Buitenweg vindt het verder méér dan jammer dat de Europese regeringen de Amerikanen geen strobreed in de weg hebben gelegd. "Slechts een aantal EU-lidstaten hebben momenteel onderzoek gedaan naar de direct en indirecte betrokkenheid van nationale regeringen. Ook de Nederlandse regering vond zo´n onderzoek niet nodig".

Vluchten van de CIA die een route volgden via Schiphol werden niet gecontroleerd op aanwezigheid van gevangenen, ondanks een aanhoudende stroom van geruchten dat terreurverdachten via Europese luchthavens werden vervoerd naar hun geheime detentie-adres.

GroenLinks verwacht van de Nederlandse regering dat ze zich nu actiever opstelt. Er zijn nog tal van zaken onduidelijk. Waar waren die detentiecentra? Zijn er Europese landen bij betrokken? Komt daar eindelijk een discussie over in de Europese ministerraad? Volgens Human Rights Watch worden er nog 26 mensen vermist. President Bush had het in zijn speech over 14 personen die overgeplaatst worden naar Guantanamo. Wat is er met de rest gebeurd?

Zie ook dossier CIA via: http://www.groenlinks.nl/europa/dossiers/cia

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int
www.groenlinks.nl/europa