Socialistische Partij

Bot moeten consequenties trekken uit wangedrag VS

Minister Bot kan niet volstaan met schouderophalen als reactie op het wangedrag van de Verenigde Staten, dat bondgenoten keer op keer voorliegt. Dit stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel naar aanleiding van de bekentenis van president Bush dat Amerika weldegelijk gevangenen op geheime plaatsen in de wereld vasthoudt. Vorig jaar had Bot onder druk van de Kamer aan de Amerikaanse regering gevraagd of dat zo was. Naar nu blijkt heeft Bot zich als een kind laten voorliegen.

Van Bommel Van Bommel: "De minister noemt het in een eerste reactie 'jammer' dat hij is voorgelogen, maar het is weinig minder dan een grof schandaal. Deze regering likt de hielen van de Amerikaanse regering, volgt haar door dik en dun en stelt de levens van Nederlandse militairen in de waagschaal om de VS te helpen, maar nu is het slechts 'jammer' dat we bedonderd zijn door onze zogenaamde vrienden."

Van Bommel heeft de minister gevraagd om volledige informatie over de Nederlandse en de Europese betrokkenheid. "Is er ook gelogen over het vervoer van de verdachten door Nederland? En zijn er Europese landen medeplichtig aan dit programma en hebben die ook gelogen?"

"Eerst zijn we door de VS voorgelogen over de massavernietigingswapens die het motief zouden zijn voor de oorlog in Irak. En nu worden de bondgenoten van de Amerikaanse regering voor de gek gehouden over het schenden van het oorlogsrecht van krijgsgevangenen. Ondanks deze leugens blijft Nederland als een nederige uitzendkracht de oorlogspolitiek van de Amerikanen in Afghanistan uitvoeren. Het wordt om het buitenlandse beleid grondig te herzien."