Wageningen Universiteit

7 sep 2006
Onderdeel: Wageningen UR

Hij doet het, de transgene tomaat van Plant Research International van Wageningen UR. Dat blijkt uit proeven die TNO heeft uitgevoerd. De tomaat, die in zijn schil extra veel antioxidanten aanmaakt, lijkt muizen te beschermen tegen hart- en vaatziekten.

TNO heeft de tomaten getest in genmuizen die het menselijke ontstekingseiwit C-Reactive Protein (CRP) waren gaan aanmaken. Mensen met een verhoogde aanmaak van CRP hebben meer kans op hart- en vaatziekten. âAls de muizen gewone tomaat door hun voer kregen daalde de concentratie van het CRPâ, zegt dr. Arnaud Bovy, projectleider van het tomatenproject. âKregen de muizen gentomaat, dan daalde het CRP nog meer.â

Het onderzoek laat in de eerste plaats zien dat het eten van tomaat gunstige effecten heeft op een aantal merkers voor hart- en vaatziekten. âDit is een eerste indicatie dat gewassen die zijn veredeld op deze inhoudsstoffen een positief gezondheidseffect kunnen hebbenâ, zegt Bovy. âMaar of het zin heeft om meer van dit soort producten te consumeren kunnen we op basis van zoân onderzoek natuurlijk nog niet zeggen.â
De transgene tomaat maakt twintig keer meer van de flavonoïde quercetine dan een gewone tomaat. Bovendien produceert de vrucht door de toevoeging van een extra gen ook luteoline, een antioxidante flavonoïde die normaliter niet in tomaten voorkomt.

Extra quercetine zit ook in een uienvariant die PRI heeft ontwikkeld. In september verschijnt in de British Journal of Nutrition een studie waarin onderzoekers van de universiteit van Reading, Engeland, die uien hebben getest op mensen. Uiensoep die is gemaakt van de quercetinerijke Wageningse uien remt het ontstaan van bloedstolsels sterker dan soep van witte uien met geringere concentraties quercetine, zo blijkt uit het artikel. De quercetine-ui is overigens gemaakt via klassieke veredeling, niet met gentechnologie.

Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief van voorloper Wb op http://www.wb-online.nl.