GroenLinks

Voorkom misbruik passagiersgegevens door VS

VS en de EU 7 september 2006

Op 7 september doet het Europees Parlement aanbevelingen aan de Europese ministers van Binnenlandse Zaken over de overdracht van passagiersgegevens aan de VS. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg moet de EU afdwingen dat de VS eerder gemaakte afspraken nakomt in een nieuw akkoord.

Het Europese Hof van Justitie vernietigde eind mei de overeenkomst tussen de EU en de VS over de overdracht van passagiersgegevens vanwege een foutieve juridische grondslag. Een nieuw akkoord moet vóór 30 september gesloten zijn want anders gaan de nationale regels van de lidstaten gelden.

Niet nagekomen beloften
Daarin moet de verzekering komen te staan dat de Verenigde Staten gebruik gaat maken van het zogenoemde ´push-systeem´, waarbij Europa zelf passagiersgegevens aan de VS doorgeeft. Momenteel plukken de Amerikanen nog steeds de gegevens zelf uit de Europese databanken, terwijl de techniek al lang gereed is.

"De VS is haar eerder gemaakte afspraak niet nagekomen en wil de mogelijkheid behouden om zelf in de databanken rond te neuzen. Ik verwacht dat de Amerikanen straks met nog meer eisen komen. Michael Chertoff, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, beklaagde zich vorige week over de Europese privacywetgeving. Als het aan hem ligt, wil de VS nog meer gegevens ontvangen dan nu al het geval is," aldus Buitenweg.

Ook had de VS beloofd om de passagiersgegevens alleen te gebruiken voor terrorismebestrijding en andere ernstige misdrijven. Nu blijkt dat passagiersgegevens ook voor andere doeleinden zijn gebruikt, zoals het bestrijden van vogelgriep. In het verleden kwamen ook creditcardnummers van Amerikaanse passagiers terecht bij particuliere bedrijven. "De EU moet voorkomen dat dit ook gebeurt met Europese gegevens," aldus Buitenweg.

Problemen
Als er voor 30 september geen nieuwe overeenkomst is kunnen er problemen ontstaan, omdat dan de nationale wetgeving van de 25 lidstaten van kracht wordt. Sommige lidstaten verbieden de overdracht van passagiersgegevens. Dit kan tot gevolg hebben dat reizigers vanuit deze landen waarschijnlijk niet meer naar de VS kunnen vliegen.

Zie ook:


* Dossier: Privacy, politie en justitie

«