SpijbelSMS: nieuw hulpmiddel vergroot veiligheid schoolgaande jeugd

Meise, 7 september 2006 - Het spijbelmeldingsysteem is reeds enige tijd geleden geïntroduceerd door Golden Bytes Belgium. Met SpijbelSMS worden de ouders en verzorgers van leerlingen sneller geïnformeerd, waardoor de betrokkenheid groter is en ondermeer vermiste kinderen sneller worden gesignaleerd zodat opsporing eerder kan beginnen. Ouders en verzorgers van leerlingen worden direct per sms op de hoogte gebracht van de afwezigheid van hun kind op school. Maar ook de leerling zelf kan een melding krijgen. SpijbelSMS is ook geschikt om bijvoorbeeld uitgevallen lessen snel en eenvoudig te melden.

In vergelijking met andere soortgelijke meldingsystemen is de kost voor activatie ook vele malen lager. De eenmalige aansluitkost is ¤ 500 ongeacht aantal jaren gebruik, daarbuiten is er jaarlijks een kost van ¤ 1 per leerling.

Ervaringen met een soortgelijk systeem in het buitenland hebben de afgelopen tijd tot bijzonder goede resultaten geleid bij het terugdringen van het aantal spijbelgevallen. Het percentage 'lichte' spijbelgevallen wordt in de praktijk met 80% verminderd.

Met dit spijbelmeldingsysteem, dat is ontwikkeld door Citizen Alert Services i.s.m. Golden Bytes Belgium, bespaart een school een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld. Waar het melden van de ongeoorloofde afwezigheid per school nu nog tot anderhalf uur per dag in beslag neemt, wordt dit met SpijbelSMS gereduceerd tot enkele minuten. Bovendien worden de telefoonkosten fors beperkt.

De (gemeentelijke) overheid besteedt steeds meer aandacht aan ongeoorloofd verzuim. Spijbelende jeugd mist niet alleen een belangrijk deel van de scholing, maar blijkt daarnaast met regelmaat verantwoordelijk te zijn voor criminaliteit in de buurt. Daarom kent SpijbelSMS niet alleen een mogelijkheid tot automatische melding aan de leerplichtambtenaar, maar indien gewenst ook aan de wijkagent van politie.

De belangstelling voor het nieuwe systeem is bijzonder groot. Diverse scholen maken reeds gebruik van het systeem en een aantal scholen hebben zich al gemeld als potentieel nieuwe gebruiker. Meer informatie over het systeem is te vinden op www.spijbelsms.be.