Ingezonden persbericht


persinformatie blroemenveilingen: Omzet stijgt 6,5% op bloemenveilingen in augustus.

De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland steeg in augustus met 6,5% tot 307 miljoen euro. Ten opzichte van augustus 2005 werden er 4,8% minder producten aangevoerd. De aanvoer bleef steken op 913 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg met 4 cent tot 34 cent. De vraag naar producten in de afgelopen maand lag hoger dan vorig jaar omdat augustus 2005, zeker aan het einde van de maand, een warme periode kende. Dit jaar was het augustusweer wisselvallig. Mede omdat sommige producten door de hete julimaand opnieuw in productie moesten komen, was er sprake van een behoorlijke dip in de aanvoer. Tot en met augustus bedroeg de omzet 2,7 miljard. Een stijging van 4,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aanvoer bleef 2,3% achter bij die van een jaar eerder en bedroeg ongeveer 9 miljard stuks. Gemiddeld werd 3 cent meer betaald. De aangevoerde producten verwisselden voor 34 cent van eigenaar. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen steeg in augustus met 4,6% tot 185 miljoen euro. De aanvoer daalde met bijna 6% tot 827 miljoen stelen. De gemiddelde prijs steeg van 20 naar 23 cent.
. Rosa kende in augustus een opvallende daling van de aanvoer(-9,4%). Met name de aanvoer van Nederlandse bodem nam af, namelijk 13,7%. Het aanbod uit het buitenland daalde met 3%. De daling van de aanvoer van Nederlandse bodem had met name te maken met het warme weer van juli. Bloemen zijn toen gesneden en in augustus duurde het even voordat het gewas weer nieuwe bloemen had aangelegd. Een andere oorzaak is dat in augustus ook veel consumenten op vakantie zijn. Kwekers houden daar steeds meer rekening mee met hun productieproces. De gemiddelde prijs steeg met 4 cent.
. De tros-chrysant liet soortgelijke cijfers zien als de roos. Ook hier kon als verklaring voor de dalende aanvoer (-9,7%) het warme weer van juli worden aangedragen. Ook het afnemende areaal van tros-chrysant speelt bij dit product mee. De omzet kwam 14,5% hoger uit omdat de vraag naar dit product op niveau bleef. De gemiddelde prijs steeg met 4 cent tot 19 cent.
. De omzet van de geplozen chrysanten nam toe met maar liefst 32,5%. Deze bloem is gewild, met name in het oosten van Europa en vooral in Rusland. Dit in combinatie met het begin van het schooljaar op 1 september aldaar, waar kinderen dan een bloem meenemen voor hun leraar, deed de omzet van dit artikel stijgen. De aanvoer groeide met 7,2% tot 4,1 miljoen stuks.
. Lilium kende een omzetdaling van een kleine 11%. De aanvoer steeg nog wel met 8,4%. Maar de gemiddelde prijs gaf aan dat de handel hier niet goed raad mee wist. Deze daalde met 9 cent tot 42 cent gemiddeld. Met name de sterke aanvoertoename van de Orientals (+23,4%) en Longiflorums (27,9%) legde druk op de gemiddelde prijzen van deze producten.
. Zantedeschia kent de laatste tijd een grote uitbreiding in het areaal. Hierdoor was ook in augustus de aanvoertoename groot. Bijna een kwart meer producten werden aangeboden. Alhoewel dit product goed in de markt ligt, moest de gemiddelde prijs toch iets naar beneden. De prijs zakte 7 cent tot 40 cent gemiddeld.

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg met maar liefst 9,1% tot een kleine 107 miljoen euro. Deze stijging van de omzet kwam mede door de toegenomen aanvoer van 4,8% tot een totaal van bijna 69 miljoen potten. Naast deze toename in aanvoer kon ook de gemiddelde prijs stijgen. Vorig jaar werd E1,49 afgerekend tegen gemiddeld E1,55 in augustus van dit jaar.
. De bolchrysanten doen het ten opzichte van vorig jaar goed. De aanvoer steeg met 7,5%. Ook de gemiddelde prijs steeg. Deze klom van E1,77 naar E 1,83 gemiddeld dit jaar. Door het donkere weer in augustus is de consument blijkbaar eerder te porren voor een aankoop van grote bolchrysanten. Omdat jaarrond potchrysanten geen grote uitbreiding in de aanvoer kende bleef ook dit product het goed doen en noteerde een prijsstijging van 6 cent tot 69 cent totaal. Voor de totale groep leverde dat in augustus een omzetstijging van ruim 10% op.
. Kalanchoe kende in tegenstelling tot de meeste producten in de top 10 een daling van de aanvoer. Er werd ruim 10% minder aangeboden. De snellere uitbloei in juli en de wat lagere aantallen die voor deze maand waren opgepot bij telers, tezamen met het donkere weer zorgde voor deze lagere aanvoer in augustus. Dit deed de gemiddelde prijs van dit product goed. Deze steeg 11 cent tot 80 cent gemiddeld. De omzet steeg 4,1%.

Tuinplanten
De tuinplantenomzet deed het goed. Er werd ruim 15 miljoen omgezet. Dit was een stijging van 14,1%. Deze stijging werd met name tot stand gebracht door een toename van de aanvoer. Er werden een kleine 18 miljoen stuks aangevoerd wat een stijging inhield van 12,3%. Daarnaast klom de gemiddelde prijs nog 2 cent tot 89 cent.
. De grootste omzet van tuinplanten werd de afgelopen maand door Buxus behaald. Door een toename van bijna 50% van de aanvoer kwam de omzet op 1,5 miljoen euro. Dit was bijna 29% meer dan een jaar eerder. Door het massale aanbod ging de gemiddelde prijs omlaag. Er werd 13 cent minder betaald. Gemiddeld werd E1,28 afgerekend.


- einde persinformatie -