VVD


vvd

7-9-2006

VVD maakt bezwaar tegen Kabinetsstandpunt PBO's

VVD-woordvoerder Charlie Aptroot was vandaag zeer kritisch tegenover minster De Geus over het Kabinetsstandpunt over PBO's (publieksrechtelijke bedrijfsorganen, de product- en bedrijfschappen). Aptroot vindt het schandalig dat een ondernemer verplicht buiten zijn wil om wordt aangesloten bij een PBO.

Aptroot: "De ondernemer wordt verplicht aangesloten, heeft géén enkele inspraak en moet de opgelegde heffing verplicht betalen."

De VVD weigert te accepteren dat PBO's niet volledig democratisch en transparant zijn en geen stemrecht en budgetrecht toekennen aan de verplicht aangesloten ondernemers. In achterkamertjes mogen alleen enkele organisaties en een paar ondernemers hun mening geven. Aptroot noemde dit tijdens het debat "de opgeleukte dictatuur van de PBO's".

Ook vindt de VVD het onbegrijpelijk dat de schappen de beloningen van bestuurders niet in het jaarverslag vermelden. "Wij wijzen dit stiekeme gedoe af en verwachten volledige openheid", aldus Aptroot.

De VVD ziet ook dat enkele schappen hun best doen om te veranderen. Een virtueel panel, a-selectief meningen te peilen, of jaarlijks een mini conferentie voor betrokken partijen. "De ondernemer mag af en toe zijn kop om de hoek steken, maar niet meer dan dat. De VVD is blij met een beetje verbetering en iets minder ondoorzichtigheid zoals het kabinet voorstelt. Maar de VVD wil opheffing van de schappen en het laten vervallen van de EUR 250 miljoen heffingen."

7 september 2006

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charlie Aptroot via c.aptroot@tweedekamer.nl