LTO Noord

Update Bluetongue, d.d. 7 september 2006

Bluetongue update 7 september 2006

Aantallen ziektenhaarden

Nederland 34

Duitsland 47

België 77 (+6), waarvan 58 op rundveebedrijven. 16 verdenkingen, waarvan 7 op rundveebedrijven

Frankrijk 4 (+1), het vierde geval ook op een rundveebedrijf in Thailly, betreft een jonge stier, op iets grotere afstand van de Belgische grens dan tot dusver het geval was.

Zowel in België als Frankrijk zijn de 20-km zones weer uitgebreid.

Ontwikkelingen buitenland

Resultaten Scofcah: het belangrijkste is dat Nederland, België, Luxemburg en Duitsland het eens zijn geworden over eenduidige regels voor transport van dieren in de beschermings- en toezichtszones (150-km zones) over hun onderlinge grenzen heen. Dit geldt met uitzondering van de 20-km zones. Frankrijk houdt zich voorlopig nog buiten deze afspraak.

Het is duidelijk dat landen zelf kunnen beslissen hoe dieren uit de 20-km zones naar de 150 zones gebracht kunnen worden. belangrijkste eis die de EU stelt is het behandelen van dieren met toegelaten insecticiden.

Er is voor volgende week geen Scofcah gepland, tenzij er belangrijke ontwikkelingen zijn.

Honderden Belgische boeren van de Waalse landbouworganisatie FWA betoogden dinsdag 5 september tegen de maatregelen tegen de blauwtongziekte. Ze blokkeerden met honderd tractoren een boulevard bij het Federale Voedselagentschap FAVV in Luik. De boeren vinden de beperkingen buitenproportioneel. Ze mogen hun koeien vrijwel niet verplaatsen, wat economische schade oplevert. En de ziekte geeft slechts milde symptomen, de meeste runderen genezen snel, zeggen de boeren. De boeren noemen ook de media-aandacht voor de dierziekte veel te groot. De ziekte heeft immers geen enkel gevolg voor de volksgezondheid, benadrukken ze. Het agentschap FAVV zegt de ontsteltenis van de boeren te begrijpen voor hun economische problemen door ziektes en het weer. De dienst voegt er echter aan toe dat over elke maatregel is overlegd met landbouworganisaties, zoals de FWAâ¦..

Op een bluetongue informatieavond voor veterinair deskundigen in Gent is door de Belgische experts gesteld dat niet gegarandeerd kan worden dat het blauwtonguevirus de winter niet overleeft. Het ziet er naar uit dat velen in België er van uit gaan dan bluetonguevirus de winter wel doorkomt. Vooral Culicoides obsoletus zou in bossen goed kunnen overleven.

Uit een lijst van het Franse ministerie van landbouw blijkt dat permethrin (7,5 mg/l, merknaam Occi Mouches Etables K'Othrine) in Frankrijk toegelaten is voor de bescherming van dieren tegen knutten.

Bluetongue in Nederland en de Nederlandse inzet

Lange termijn

De 1e crisisfase is voorbij en het is nu tijd om na te denken over het vervolg en na te denken over de lange termijn. Hiervoor wil LTO Nederland graag met LNV in gesprek. Hiervoor probeert LTO Nederland een excursie naar het 20km gebied te organiseren voor a.s. vrijdag 8 september.

Duidelijkheid besmette bedrijven

De afvoer van herkauwers van bedrijven in het 20 km gebied mag niet vanaf bedrijven waar officieel bluetongue is vastgesteld of van bedrijven die de mededeling hebben ontvangen dat ze er van verdacht worden te lijden aan bluetongue. Deze bedrijven hebben geen uitzicht op een afbouw van maatregelen. Dat is onwenselijke situatie.

LNV interpretatie EU-wetgeving

Op meerdere fronten blijkt dat Nederland strikter is dan de EU en de ons omringende landen. Op de volgende punten is daar sprake van:


* Opstallen en uitwisselbaarheid

LTO vraagt van LNV aandacht voor de problemen die de veehouders in Limburg hebben met het verplichte nachtelijke opstallen. In Duitsland hebben veehouders de vrije keus uit opstallen of behandelen met toegelaten insecticiden. In België wordt veehouders gevraagd "indien mogelijk" op te stallen. Nederland stelt opstallen verplicht behalve als de veehouder niet genoeg ruimte heeft. Het feit dat verschillende EU-lidstaten dezelfde EU-regels zo verschillend interpreteren is LTO een doorn in het oog.


* Nuka's in de 20 km zones

Bovendien handelt de juridische dienst van LNV traag. Ruim een week nadat België richtlijnen voor de afvoer van nuka's vanuit de 20-km zone naar verzamelplaatsen en vervolgens kalvermesterijen op www.favv.be zette, lijkt het er op dat LNV die nu donderdag 7 september gaat overnemen (zie bijlage bij dit bericht). Het idee van LNV is nu om rondom de 20 km zone, dus in Midden-Limburg, een zone van 15-25 km aan te wijzen waar de kalveren heen moeten. Na een pleidooi door LTO om nuka's niet te gaan bloedtesten op bluetongue, heeft LNV besloten hier van af te zien, en mogelijk ook niet na 4-5 weken. Testen is duur en te onzeker en het veterinair risico van nuka's is zeer beperkt. De dieren mogen dus zonder testen via een verzamelcentrum uitgezet worden maar er moet wel gemeld worden waar de kalveren heen gaan. Dus alleen vervoer van nuka's via een verzamelcentrum naar kalvermesterijen.

Het lijkt er overigens op dat België de regels voor nuka's verder gaat versoepelen. Dit is in contrast met Nederland dat kiest voor concentratie van de dieren uit de 20-km zones.


* Slachtdieren in de 20 km zone

Een ander discussiepunt is het ophalen van slachtdieren in de 20-km zone. Dit staat de EU sinds vorige week maandag toe. In België kunnen slachtdieren binnen de 20-km zones worden bijgeladen om dan rechtstreeks te worden vervoerd naar een slachthuis. In Nederland dient het vervoer rechtstreeks plaats te vinden, in verzegelde vrachtwagens. Bijladen is door LTO aan de orde gesteld. Waarschijnlijk komt er donderdag 7 september een nieuwe Nederlandse regeling op www.minlnv.nl met versoepeling. Ook leveren zowel de verzegeling als de aanlevertijden te weten tussen 9.00 uur en 16.00 uur met daarbij de eis dat de dieren dezelfde dag geslacht moeten in de praktijk tot forse problemen. Dit geldt ook voor de 150 km zone.


* Slacht en humane consumptie

Op 1 september is er in Brussel gepraat over de geschiktheid voor humane consumptie van viruspositieve dieren. De EU-hygieneverordening maakt dat producten van dieren welke een âlijst Aâ ziekte onder de leden hebben niet voor human consumptie geschikt zijn. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen besmet gebied, besmet bedrijf en besmet dier. LNV heeft problemen met consumptie van besmette dieren. LTO leert van informatie van de Boerenbond in Brussel dat de autoriteiten van België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg hier geen problemen mee hebben, want: "een BT-besmet dier is niet noodzakelijkerwijs ziek" en dat Nederland (LNV) alleen staat in dit debat.

Zaken die nog liggen en waar LTO aandacht voor gevraagd heeft.


* Boer-boer transport in de 20 km zone.

LTO vraagt aandacht voor het volgende: in het nieuwe mestbeleid 2006 is boer-boer-transport mogelijk als men 85% van de dierlijke mestproductie (uitgedrukt in kilo`s fosfaat) kan aanwenden op het eigen bedrijf. Als de maatregelen rond het afvoeren van dieren naar anderen bedrijven of slachthuis, ook met betrekking tot het in- en uitscharen te lang van kracht blijven, produceert de veehouder op het eigen bedrijf meer fosfaat waardoor hij niet meer 85% van mijn fosfaatproductie op het eigen bedrijf kan plaatsen. Maar mestafvoer heeft hier wel reeds plaatsgevonden. Hierdoor kan de veehouder dus niet meer aan de verplichting voldoen om de mest via een intermediair af te voeren.


* Beperkingsgebied Zeeuws-Vlaanderen

Een stuk van Zeeuws-Vlaanderen valt onder het beperkingsgebied. Om naar een ander deel van het Nederlandse beperkingsgebied te kunnen moet men door het vrije gebied Nederland dan wel door beperkingsgebied Belgie. Dit levert ernstige beperkingen c.q. kostenverhogingen op.


* Vaarzenproblematiek 20 km zone

In de 20 km zone liggen ongeveer 20 bedrijven welke vaarzen opfokken voor de export. Deze bedrijven zijn dus ingericht op het houden van jongvee en hebben daarmee weinig tot geen ruimte voor afkalven en geen mogelijkheid tot melken. LTO Nederland vraagt aandacht voor deze problematiek.


* "Grensgevallen"

Bij LTO Nederland zijn meerdere "grensgevallen" bekend waarbij droge koeien cq vaarzen vanuit de 100/150 km zone naar respectievelijk de 150 km zone en het vrije gebied zouden moeten. Waarbij dezelfde problematiek geldt als de bovenstaande vaarzenproblematiek in de 20 km zone. In één geval gaat het om bedrijfsverplaatsing van Zuid-Holland naar het Noorden van Nederland. Opties hierbij is dat deze dieren geplaatst zouden kunnen worden op andere bedrijven in het beschermingsgebied, maar dit is lastig gezien de verschillende diergezondheidsstatussen van verschillende bedrijven.

Het bleek gisteren in Brussel dat Nederland van de EU de ruimte krijgt om voor dit soort grensgevallen een "praktische oplossing" te kiezen.


* De kosten van alle maatregelen, gebruik diergezondheidsfonds

De bestrijdingskosten vallen onder het diergezondheidsfonds, zo heeft LNV reeds besloten. LTO is het daar op voorhand niet mee eens en heeft bij LNV er op aangedrongen om in Brussel druk te houden op de mogelijkheid tot cofinanciering. Ook heeft LTO naar voren gebracht dat als een ondernemer de keuze heeft om dieren drie maanden te laten staan en dan vervolgens virusvrij te zijn, dan dat er dan moet worden nagedacht over een schadeloosstelling.


* Monitoring

LNV ontwikkelt voorstellen voor monitoring van herkauwers op bluetongue voor de komende twee jaar. Geprobeerd wordt omdat voor alle lidstaten hetzelfde te laten zijn. LTO heeft er op aangedrongen om zoveel mogelijk aan te sluiten op bestaande monitoringsactiviteiten.


* Bij de export van fok- en gebruiksdieren blijkt dat de afgifte van certificaten vooralsnog moeizaam verloopt en dat de kosten voor het extra tappen van de dieren hoog zijn.

Bijlage regeling België

Mona van Spijk

Klaas Johan Osinga

Crisisteam bluetongue LTO Nederland

Donderdag 7 september 2006