VVD


7-9-2006

Van Baalen: op verkeerde been zetten minister Bot door VS niet acceptabel

VVD-Buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen vindt het een groot probleem dat president Bush nu aangeeft dat er weldegelijk geheime CIA-detentiecentra bestaan, terwijl zijn minister van Buitenlandse Zaken Rice tegenover minister Bot heeft verklaard van niets te weten.

De VVD heeft reeds bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken voor 2006 aangegeven dat ook de rechten van personen die van het plegen van terrorisme worden verdacht, gerespecteerd dienen te worden. Geheime detentiecentra en het niet naleven van het internationaal humanitair recht dragen niet bij aan het bestrijden van terrorisme, maar maken deze strijd moeilijker. Bondgenoten, zoals de VS en Nederland, moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen komt met het op het verkeerde been zetten van minister Bot onder spanning te staan. Minister Bot moet diens misnoegen één-op-één aan diens ambtsgenoot Rice kenbaar maken.

Voor de VVD is het gezamenlijk optrekken tussen de VS en de NAVO-bondgenoten van vitaal belang, daarin past geen ontwijkend gedrag.

Donderdag 7 juli 2006

Voor nadere informatie: j.vbaalen@tweedekamer.nl of 070-318.29.22