Provincie Groningen

Nieuwe welzijnsdiensten voor ouderen 5 september 2006

Steeds meer ouderen en mensen met een beperking willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dit kan niet zomaar, hiervoor zijn geschikte woningen nodig, met zorg en welzijn in de onmiddellijke nabijheid. Vooral op het gebied van welzijn zijn er voor deze doelgroepen nieuwe diensten nodig, bijvoorbeeld klussen- en boodschappenservices. Gedeputeerde Staten kennen daarom EUR 20.000,- subsidie toe aan Stichting De Compagnon te Veendam voor een experiment om innovatieve welzijnsdiensten te ontwikkelen in Veendam en Stadskanaal.

De vraag van inwoners staat centraal: nieuwe vragen en wensen van ouderen en mensen met een beperking wordt nadrukkelijk in beeld gebracht.
Daarnaast wordt geïnventariseerd welke nieuwe welzijnsdiensten elders in Nederland zijn ontwikkeld. Daarbij denken de initiatiefnemers bijvoorbeeld aan:

- nieuwe vormen van burenhulp

- ondersteuning van vrijwilligers

- activiteiten gericht op bevordering gezondheid
- service en gemaksdiensten

- klussen en buurtbeheer

- toepassingen van ict in huis
Vervolgens zal De Compagnon bij wijze van experiment 2007 starten met vijf nieuwe diensten in Veendam en Stadskanaal, die een antwoord bieden op de vragen van de inwoners.

Wanneer het experiment succesvol verloopt, zal de Compagnon de nieuwe welzijnsdiensten vanaf 2008 blijvend in het pakket opnemen. Ook ligt het dan in de bedoeling om de nieuwe welzijnsdiensten uit te breiden naar Vlagtwedde, Pekela, Delfzijl, Appingedam, Winsum en Ten Boer.

Het project nieuwe welzijnsdiensten wordt uitgevoerd door De Compagnon in nauwe samenspraak met de collega's van Stichting Welstad Stadskanaal. Er komt een stuurgroep met vertegenwoordigers van het ouderenwerk van Compaen, De Badde en Welstad. Dhr. W. Pattje is als projectleider aangetrokken. De kosten van het project bedragen EUR 40.000,-, waarvan de provincie de helft financiert. Wanneer het project goede resultaten oplevert, zal de provincie ook in andere gemeenten soortgelijke ontwikkelingen stimuleren.

7 september 2006