Nederlandse Vereniging van Journalisten

Brief NVJ aan NVJ-leden AD NieuwsMedia bv
(7 sept 2006)

Beste collegae,

Het heeft veel tijd en moeite gekost, maar uiteindelijk hebben we een principe-akkoord bereikt met de directie van AD Nieuwsmedia over hoe om te gaan met de aangekondigde reorganisatie 2006.

De directie is ingegaan op ons voorstel om zoveel mogelijk in te zetten op vrijwillig vertrek zonder dat dit teveel inhoudelijke schade oplevert voor de kranten.

We hebben lang gesproken over ons gezamenlijk belang om een evenwicht te vinden tussen het opvangen van sociale gevolgen aan de ene kant en het behoud van kwaliteit aan de andere kant. Ons inziens ligt er nu een voorstel dat hier aan tegemoet komt.

Een aantal punten hebben we nog niet helemaal opgelost. Dat is bijvoorbeeld de LIFO (Last in first out) of FIFO (first in, first out) discussie daar waar het gaat om het uiteindelijk toekennen van de vrijwillige vertrekregelingen. Dat gaan we half oktober doen. De Ondernemingsraad, redactiecommissie en de redactieraad zullen ons hier in bijstaan.

Ook hebben we nog geen akkoord kunnen bereiken over hoe om te gaan met de vestigingsproblematiek in het geval er op 1 januari 2007 toch boventalligheid moet worden aangezegd. We hopen uiteraard dat we deze discussie niet hoeven aan te gaan, omdat we hopen dat alles door vrijwillig vertrek opgelost kan worden..

We hebben de hoofdredactie verzocht om ook goed te kijken naar tijdelijke contracten. Voor de NVJ is dat een groep, net als freelancers overigens, die we niet willen benadelen. In het akkoord is nu opgenomen dat de hoofdredactie de vrijheid heeft om tijdelijke contracten te behouden. Die situatie ontstaat als er zich meer journalisten aanmelden voor een tijdelijke regeling dan nodig is om dreigende boventalligheid op te lossen.

Het principe akkoord leggen we nu ter stemming aan u voor. Het zijn de NVJ-leden die uiteindelijk beslissen of deze regeling getekend kan worden.

U kunt uiterlijk tot 14 september 16.00 uur uw stem uitbrengen. Dit kan door bijgaand stemformulier te retourneren via email naar dagblad@nvj.nl;
per post naar Antwoordnummer 17170 1000 TL Amsterdam (geen porto nodig);
of via het stemlokaal op www.villamedia.nl. De volledige tekst van het principe akkoord is daar ook in te zien, inclusief een door ons opgestelde handleiding.

De informatiebijeenkomst voor NVJ-leden vindt plaats op woensdag 13 september om 11.00 uur aan de Marten Meesweg. U bent van harte welkom met uw vragen en opmerkingen.

Als lid van de NVJ kunt u daarnaast ook aanvullende informatie inwinnen bij onze juristen. Ook voor mogelijke juridische problemen kunt u bij ons terecht.

We hopen dat we u hiermee voorlopig voldoende hebben ingelicht.

Met vriendelijke groeten,

Bianca Rootsaert
secretaris NVJ