Gemeente Den Haag

600.000 euro voor uitvoering plan van aanpak

Wethouder Volksgezondheid Bert van Alphen presenteert donderdag 7 september 2006 het Haagse plan van aanpak tegen vrouwenbesnijdenis. Den Haag doet mee aan een landelijke pilot van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en krijgt hiervoor ruim 600.000 euro. Er komt een Haags coördinatiecentrum Vrouwelijke Genitale Verminking.

Het coördinatiecentrum van de GGD Den Haag gaat samen met betrokken organisaties vrouwenbesnijdenis bespreekbaar maken en bestrijden. Er komen gespreksgroepen voor migranten, in samenwerking met migrantenorganisaties en sleutelfiguren uit de gemeenschappen. Professionals uit bijvoorbeeld het onderwijs en de gezondheidszorg krijgen trainingen aangeboden en een checklist met regionale actiemogelijkheden. Het coördinatiecentrum gaat een registratiesysteem opzetten, om meer zicht te krijgen op gevallen van vrouwenbesnijdenis. Het onderwerp wordt verder toegevoegd aan bestaande protocollen, zoals de 'route bij een vermoeden van mishandeling' voor het onderwijs. Voor jeugdartsen en -verpleegkundigen is inmiddels al een 'gespreksprotocol meisjesbesnijdenis' gemaakt.

Wethouder van Alphen: "In Den Haag wonen verschillende Afrikaanse migrantengroepen waar vrouwenbesnijdenis nog regelmatig voorkomt. Circa 2100 meisjes en jonge vrouwen lopen hier het risico besneden te worden. Dit vind ik onacceptabel. Vrouwenbesnijdenis is verboden in Nederland en we zien het als een ernstige vorm van kindermishandeling. Deze mishandeling blijft de vrouwen hun hele leven achtervolgen. Het moet op alle mogelijke manieren worden bestreden en ons plan van aanpak is een goede stap in die richting!".

Het ministerie van VWS stelt drie miljoen euro beschikbaar om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan. In totaal doen zes grote steden mee aan de landelijke pilot, die loopt van 2006 t/m 2008. De activiteiten van de zes steden om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan worden gezamenlijk geëvalueerd