Ingezonden persbericht


72d091.jpg

Maatschappelijk Ondernemers Groep

PERSBERICHT

Utrecht, 7 september 2006

Bied jongeren kansen, geen drilkampen

Jongeren met problemen uit hun omgeving halen en in kampen opsluiten is geen structurele oplossing. Beter is ze te helpen hun leven goed te organiseren. Door te zorgen dat ze deelnemen aan uitdagende vrijetijdsactiviteiten. Door te helpen hun talenten te ontwikkelen en hun kansen te vinden. Een veilig en vertrouwd netwerk bieden. Het kabinetsbesluit om extra te investeren in heropvoedingskampen is een kabinetsdaad die getuigt van machteloosheid, vindt de Maatschappelijk Ondernemers Groep.

Het kabinet haalt operatie JONG rechts in met het besluit om tien miljoen euro te investeren in de aanpak van probleemjongeren door intensieve scholings- en heropvoedingstrajecten. Waar operatie JONG voorstander is van een integrale, ontkokerde aanpak op lokaal niveau gaat het kabinet, op aandringen van het ministerie van SZW, nu investeren in heropvoedingskampen, een moderne versie van de Lubbers kampementen uit de jaren tachtig. Het antwoord van het kabinet op de jeugdproblematiek is er één van machteloosheid.

In plaats van in te zetten op preventief jeugdbeleid en lokale initiatieven, wordt gegrepen naar een repressief instrument: opsluiten en drillen, waarvan de heilzame effecten noch bewezen zijn door de wetenschap noch door ervaring. Wat gebeurt er met de jongeren als ze het kampement verlaten? Ze komen terug in hun oude buurt, bij hun oude vrienden en vervallen weer in oude patronen.

De MOgroep erkent dat er een groep jongeren in Nederland is die dreigt tussen wal en schip te vallen. Daarover is de brancheorganisatie het eens met het kabinet. Over de gekozen oplossing verschilt de MOgroep echter fundamenteel van mening. Jongeren die dreigen af te glijden zijn gebaat bij preventief jeugdwelzijnswerk; jongeren met serieuze problemen zijn gebaat bij jeugdzorg.

Het kabinet hoort te investeren in basisvoorzieningen in de buurt om beter de problemen te kunnen signaleren. Aan de brede basis werken opvoedondersteuners, jeugd- en jongerenwerkers, buurtwerkers en hulpverleners. Ze werken preventief. Ze signaleren vroegtijdig achterstand of problematisch gedrag en door sociale interventies wordt erger voorkomen. Ze bemiddelen, verwijzen door en leveren nazorg. Ze zijn een belangrijke informatiebron voor achterliggende voorzieningen zoals de jeugdzorg.

Het kabinet hoort te investeren in lokaal jongerenwerk. De jongerenwerkers houden de jeugd van de straat, dringen overlast terug, voorkomen straatrellen, bieden jongeren ruimte voor aansprekende vrijetijdsactiviteiten, stellen gedragsregels en geven de jongeren kansen op nieuwe sociale contacten. Met inschakeling van de ouders, de school en door ondersteuning van de politie. Het jeugdwelzijnswerk houdt risicojongeren weg van criminele groepen.

72d11f.gif
Perscontacten:

Gemma Lenders, 030- 298 34 42 of 06 533 23 759