Gemeente Amsterdam


Het Nieuwe Rijden' nu ook voor Amsterdamse
ambtenaren

Vandaag (donderdag 7 september) start voor ruim 450 ambtenaren van de gemeente Amsterdam de training `Het Nieuwe Rijden'. Deze training is voor ambtenaren die minimaal twee dagen per week met een bedrijfswagen rijden zoals bestuurders van vuilniswagens, van veegwagens en van transporteurs. Ook ambulancepersoneel (GGD) en de chauffeurs van de wethouders nemen deel.

Doel van de training is om de deelnemers zuiniger te laten rijden. Dit zorgt niet alleen voor een kostenbesparing, maar ook voor minder uitstoot van schadelijke stoffen. De training is een van de vijftig acties uit het Actieplan Luchtkwaliteit van de gemeente Amsterdam en moet ertoe bijdragen dat de lucht in Amsterdam binnen vier jaar schoner is.

Wethouder Vos (Milieu en Zorg): "Als overheid heb je een voorbeeldfunctie. Daarom worden onze medewerkers getraind om schoner te rijden en daarmee de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Ik hoop dat ook ondernemers en inwoners dit voorbeeld zullen volgen. De lucht schoner maken is namelijk niet alleen een zaak van de gemeente Amsterdam, maar van alle gebruikers van deze stad. We moeten samen optrekken."

De rijstijltraining zorgt voor een vermindering van het brandstofgebruik van gemiddeld 8 procent en daarmee voor een flinke vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide. Om de besparing inzichtelijk te maken wordt bij 10% van de deelnemers vóór en na de training het brandstofgebruik gemeten. De trainingen worden gegeven door de ANWB.

Pb-123