Tevredenheid vertoonde spel Oranje nog niet hoog

Newcom research en consultancy

Na het zien van de eerste twee kwalificatiewedstrijden geven de Nederlanders zowel aan de Bondscoach als aan het team een 6.3. Na de eerste wedstrijd tegen Luxemburg kregen beide een ruime onvoldoende (respectievelijk een 4.4 en een 3.7). Dit blijkt uit de peiling van Newcom Research & Consultancy B.V. onder 562 leden van www.oranjepanel.nl. Onder leden van dit representatieve panel wordt rond de EK kwalificatiewedstrijden opinieonderzoek gedaan naar uiteenlopende zaken met betrekking tot het Nederlands elftal.

Hoewel men het vertoonde spel tegen Luxemburg (zaterdag) massaal afkeurde had een ruime meerderheid van de kijkers (69 procent) er vertrouwen in dat Nederland zich gaat kwalificeren voor het EK. De absolute meerderheid (91 procent) vond de wedstrijd tegen Luxemburg beschamend. Alleen Van der Sar kreeg een voldoende (7), de rest van de spelers scoorden volgens het publiek onvoldoende.

Na de wedstrijd tegen Wit-Rusland (woensdag) is men licht positiever. Zo is het vertrouwen dat Nederland zich gaat kwalificeren voor het EK opgelopen naar 79 procent. De meerderheid (72 procent) vindt dat het Oranjeteam veel inzet toonde. Ook over de individuele spelers is men positiever. Van Persie krijgt een 8.1 van het Nederlands publiek, Kuyt een 7.6 en Sneijder en Van der Sar beide een 7.4. Echter, 76 procent denkt dat dit Oranje veel beter voetbal kan vertonen. Ondanks dat de nipte meerderheid (54 procent) de wedstrijd aantrekkelijk vond en de 3-0 overwinning, geeft 64 procent aan dat men het niet overtuigend vond.

Over het selectiebeleid is men eveneens nog niet tevreden. Zo vindt 65 procent dat de Bondscoach een beter elftal kan selecteren. 71 procent is het met de stelling eens dat dit Oranje ervaren spelers mist. Op de vraag of Van Nistelrooij nog een kans verdient in Oranje is 70 procent positief.