Waterschap Rivierenland voert jaarlijkse inspectie dijken uit (07-09-2006)

Ieder najaar inspecteren medewerkers van Waterschap Rivierenland de dijken, zomerkades, de bijbehorende waterstaatkundige `kunstwerken' en onderhoudsstroken in het gehele rivierengebied. De inspectie, die start op maandag 2 oktober, moet duidelijk maken of de dijken voor het winterseizoen voldoende veiligheid bieden tegen hoogwater.

Betrouwbare grasmat

Het waterschap let vooral op de onderhoudstoestand van de grasmat op de dijktaluds. Deze moet goed tegen de invloeden van rivierwater bestand zijn en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan natuur- en landschappelijke waarden. Alle eigenaren en gebruikers van dijkpercelen zijn daarom verplicht de taluds van de dijken goed te onderhouden. Eventuele schade door beweiding moet vóór het winterseizoen zijn hersteld. De dijktaluds van alle percelen moeten zijn gemaaid, ontdaan van ruigte en het maaisel afgevoerd. Het vee moet van de dijk zijn gehaald zodat de grasmat geen schade oploopt in de winter. Ook de opslag van materialen als hout en afval is niet toegestaan en moet zijn verwijderd.

Holen

De gehele kwaliteit van de dijktaluds wordt nauwkeurig geinspecteerd, waarbij gelet wordt op eventuele holen van muskusratten, beverratten, bevers en dassen. Waar de taluds zijn bekleed met hard materiaal zoals stenen en dergelijke, wordt gekeken of dit nog geheel intact aanwezig is.

Ontheffingen

Tenslotte gaat het waterschap na of eigenaren en gebruikers van dijkpercelen met een ontheffing hebben voldaan aan hun verplichtingen. Wanneer dit niet het geval is, worden zij hierop aangesproken en worden zij verplicht de noodzakelijke maatregelen te treffen voor het hoogwaterseizoen.