GroenLinks

GroenLinks verbijsterd over reactie Bot op geheime CIA-gevangenissen

Minister Bot noemt het "jammer" dat zijn Amerikaanse collega Rice hem heeft voorgelogen over het bestaan van geheime CIA-gevangenissen. GroenLinks is verbijsterd over zijn reactie.

In deze geheime gevangenissen zijn mensen onrechtmatig vastgehouden en gemarteld, van de aardbodem verdwenen. De VS heeft mensenrechten en internationale verdragen geschonden, terwijl Europa en de rest van de wereld daar heftig tegen protesteerden. De VS trok zich er niets van aan. En onze minister van Buitenlandse Zaken vindt het "jammer".

Is dit wat de Nederlandse regering terug krijgt voor haar steun aan de Amerikaanse war on terror? Ook als een van haar trouwste bondgenoten van de VS, hoeft Nederland blijkbaar nergens op te rekenen. Niet eens op een eerlijk antwoord. Nederland laat zich als een voetveeg behandelen. De Tweede Kamer, de Raad van Europa, het Europees Parlement en tal van mensenrechtenorganisaties hebben tijdenlang geprobeerd om opheldering te krijgen. Bot zelf ook, herhaaldelijk. Hij vroeg het persoonlijk aan zijn Amerikaanse collega Rice. Maar Bot liet zich afschepen, en vond het niet nodig om zelf een onderzoek in te stellen.

GroenLinks wil dat minister Bot verhaal haalt in Washington. GroenLinks wil weten om hoeveel geheime gevangenissen het gaat, waar ze zich bevinden, hoeveel mensen er exact zijn vastgehouden en hoe lang.Bot en zijn Europese collegas moeten fel protest aantekenen bij Bush en Rice tegen de CIA-gevangenissen en de leugens daarover.

Farah Karimi


--