Socialistische Partij

Leenbeleid Wereldbank wordt onder de loep gelegd

Nederland steunt op aandringen van SP-Kamerlid Ewout Irrgang een onderzoek naar het leenbeleid van de Wereldbank ten opzichten van ontwikkelingslanden. Irrgang wil met dit onderzoek zicht krijgen op de (mede)verantwoordelijkheid van financiële instellingen aan onwettige schulden in ontwikkelingslanden.

Irrgang Onwettige schulden zijn het gevolg van onwettige leningen die zijn verstekt aan ondemocratische regimes, terwijl de verstrekker wist of kon weten dat het geld werd gebruikt in strijd met het belangen van de bevolking. Als bijvoorbeeld de Wereldbank een dictator geld leent waarmee hij zijn volk onderdrukt, mag de bevolking van dat land na de val van die tiran niet worden opgezadeld met de schulden. De SP pleit al geruime tijd voor het volledig kwijtschelden van deze schulden omdat miljoenen mensen hier vandaag de dag nog steeds onder lijden.

Irrgang: "De Noorse regering heeft 20.000 dollar opzij gezet voor onderzoek naar het (voormalige) leenbeleid van de Wereldbank. Ik heb de Nederlandse regering gevraagd dit onderzoek te steunen en flink onder de aandacht te brengen. Na enig aandringen heeft minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking dat toegezegd." Irrgang vindt dit uiteraard een goede zaak en hoopt op volledige kwijtschelding van de onwettige schulden voor ontwikkelingslanden.

Tijdens het vandaag gehouden overleg over het IMF en de Wereldbank kwam verder nog het IMF-beleid van gedwongen privatiseringen aan de orde. Irrgang: "Door onze minister van Ontwikkelingssamenwerking wordt altijd de nadruk gelegd op het `ownership' van ontwikkelingslanden, wat betekent dat ze baas in eigen huis moeten zijn. Dit blijkt echter niet meer dan mooipraterij want vanmorgen gaf ze volmondig toe volledig achter het opleggen van privatiseringen door het IMF te staan. Landen worden gedwongen publieke sectoren als zorg en energievoorziening in de uitverkoop te zetten en gezien de negatieve gevolgen van privatiseringen van publieke diensten baart dit mij grote zorgen."