ABN AMRO

Miljarden euro's vast in werkkapitaal van Nederlandse ondernemingen

In het Nederlandse bedrijfsleven zitten miljarden euro's 'vast' in het werkkapitaal. Dit geld is daardoor niet beschikbaar voor het doen van investeringen die kunnen bijdragen aan de groei van ondernemingen en daarmee de groei van de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het rapport ' Werkkapitaal in Nederland; het verborgen werkkapitaal in BV Nederland'.

Als managers van Nederlandse ondernemingen meer inzicht zouden hebben in de situatie van het eigen werkkapitaal dan zouden ze meer geld kunnen investeren in de groei van de bedrijven. Kengetallen over het werkkapitaal maken echter onvoldoende deel uit van de huidige financiële rapportages. Door het gebrek aan inzicht wordt er door ondernemingen nog onvoldoende gestuurd op de relevante werkkapitaalkengetallen.

Analyse van jaarrekeningen
ABN AMRO heeft, door middel van een analyse van jaarrekeningen en een enquête onder ruim 200 financieel managers, uitgebreid onderzoek gedaan naar de werkkapitaalsituatie in Nederland. De analyse van de jaarrekeningen laat zien dat er in Nederland sprake is van gemiddeld 42 debiteurendagen. De wettelijke norm is 30 dagen. Kennelijk hebben ondernemingen gemiddeld twaalf dagen extra nodig om hun facturen te voldoen. Ondernemingen in de bouwnijverheid, industrie, transport en dienstverlening lijken hun debiteurenbeheer het minst goed op orde te hebben (meer dan 50 debiteurendagen). De agrifood business en handelsondernemingen doen het beter (minder dan 30 debiteurendagen).

Debiteurendagen
Het werkkapitaal van het Nederlandse bedrijfsleven bedraagt 44 dagen (voorraad- en debiteurendagen minus crediteurendagen). Omgerekend gaat het om een bedrag van 125,2 miljard euro. Het werkkapitaal kan alleen al met 6,1 miljard euro worden gereduceerd als ondernemingen hun debiteurenbeheer verbeteren. Een voorbeeld: een onderneming met een omzet van 100 miljoen euro die zijn debiteurendagen met tien dagen terugbrengt, kan ruim twee miljoen euro aan liquide middelen vrijmaken. Op de vraag in de enquête wat ondernemingen zouden doen met de liquiditeiten die ze kunnen vrijspelen, antwoordt het merendeel van de financieel managers dat ze deze middelen zouden gebruiken voor het doen van investeringen. Een kwart wil deze middelen gebruiken om de onderneming te laten groeien en een vijfde wil de schulden reduceren.

Aandacht voor werkkapitaal
Optimalisatie van het werkkapitaal vraagt om aandacht voor en inzicht in de eigen werkkapitaalsituatie. Vooral in het grootbedrijf krijgt het managen van werkkapitaal momenteel veel aandacht. Bijna 80% van de financieel managers in het grootbedrijf geeft aan dat op dit moment het werkkapitaal wordt geoptimaliseerd. In het midden- en kleinbedrijf is de belangstelling voor werkkapitaalmanagement minder groot. 'Slechts' 62% van deze ondernemingen heeft aandacht voor de optimalisatie van het werkkapitaal. Uit het onderzoek blijkt verder dat het financieel management van deze ondernemingen van mening is dat er weinig informatie ontbreekt in de financiële rapportages. Ze vinden dat er voldoende informatie beschikbaar is om goed te kunnen sturen op werkkapitaal. Uit het onderzoek blijkt echter dat veel financieel managers onvoldoende inzicht hebben in basale kengetallen als voorraad-, debiteuren- en crediteurendagen. Overige kengetallen zoals quick ratio, current ratio, netto werkkapitaal en de zogenoemde cash conversion cycle (werkkapitaalmutatie over een periode) zijn bij nog niet de helft van de ondernemingen opgenomen in de standaard financiële rapportage. Inzicht in kengetallen
Gebrek aan inzicht betekent dat ondernemingen onvoldoende kunnen sturen op relevante werkkapitaalkengetallen. Inzicht in de werkkapitaalsituatie (lees kengetallen) is van groot belang, maar inzicht in de bedrijfsprocessen is nog vele malen belangrijker. Immers balansgrootheden als voorraden, debiteuren en crediteuren komen tot stand door respectievelijk het productieproces, het verkoopproces en het inkoopproces. Zodra het management van een onderneming vaststelt dat er te veel werkkapitaal vastzit in de onderneming, moet ook naar de achterliggende processen gekeken worden om dat werkkapitaal vrij te kunnen maken. Daarmee is werkkapitaal niet alleen het werkterrein van de financieel manager, maar van het totale management van de onderneming.

Werkkapitaal = Vooraad + Debiteuren - Crediteuren

Perscontacten:
ABN AMRO Press Relations +31 20 628 89 00