Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Hans Kaanders benoemd tot hoogleraar Translationele Radiotherapie

Dr. J.H.A.M. (Hans) Kaanders (1959) is met ingang van 1 september 2006 benoemd tot hoogleraar bij het UMC St Radboud /Radboud Universiteit Nijmegenmet als leeropdracht Translationele Radiotherapie. De translationele radiotherapie beoogt een optimale inzet van de laboratoriumkennis in de kliniek maar ook terugvertaling van klinische vraagstellingen naar laboratoriumonderzoek. De leeropdracht is gesitueerd binnen het Academisch Oncologisch Centrum Nijmegen (AOCN).

Hans Kaanders studeerde van 1977 - 1984 geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en behaalde in 1984 het artsexamen. Hij specialiseerde zich op het gebied van de radiotherapie in het UMC St Radboud en volgde in het jaar 1989/1990 een `clinical fellowship' voor de subspecialisatie hoofd- en hals radiotherapie aan het M.D. Anderson Cancer Center van de University of Texas.

Kaanders promoveerde in 1998 op de dissertatie `Accelerated Radiotherapy with Carbogen and Nicotinamide for Carcinomas in the Head and Neck. A study on feasibility, toxicity an tumor response'. In deze studie werd een nieuwe methode van bestraling ontwikkeld waarbij door verbetering van de zuurstofvoorziening van tumoren het therapeutisch effect vergroot kon worden. Dit onderzoek wordt thans op nationaal niveau voortgezet.

Sinds 1990 werkt dr. Kaanders als staflid bij de afdeling Radiotherapie van het UMC St Radboud. Sinds 2002 is hij universitair hoofddocent en sinds 2004 eveneens plaatsvervangend hoofd van die afdeling. Deze afdeling heeft zich met geavanceerde technieken voor functionele beeldvorming en geautomatiseerde beeldverwerking een internationaal toonaangevende positie verworven. Thans wordt onder meer gewerkt aan verdere ontwikkeling en toepassing van moleculaire markers en PET-CT -scanning in de radiotherapie.