FNV KIEM

"FNV kan trots zijn op SER-akkoord"
De vakbeweging heeft in de Sociaal Economische Raad een belangrijke doorbraak bereikt. "In de afgelopen jaren is er steeds in de sociale zekerheid ingegrepen om het huishoudboekje van Gerrit Zalm sluitend te maken.

Werkgevers, de vakbeweging en de onafhankelijke deskundigen in de SER hebben nu besloten dat we wel klaar zijn met het snijden in de bijstand, de WW en de WAO. Dat is echt een vooruitgang," aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. De bond heeft het voor elkaar gekregen dat 65 als pensioengerechtigde leeftijd gehandhaafd blijft. Werknemers hoeven dus niet langer door te werken. "Wij kunnen trots zijn op dit resultaat," zegt Jongerius. Werkgevers en werknemers zullen er in de komende tijd alles aan doen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.

Uit onderzoeken van de FNV blijkt dat veel werknemers zich zorgen maken om het behoud van hun baan. Mensen die geen baan hebben, willen er graag een vinden. "We hebben dus een gemeenschappelijk doel. Wel heeft de FNV de werkgevers gevraagd iets te doen tegen de discriminatie van ouderen. Als werknemers boven de 45 jaar er bij een reorganisatie uitvliegen, blijkt dat zij meer moeite hebben een nieuwe baan te vinden," legt Jongerius uit. "Als werkgevers serieus willen dat meer mensen gaan werken, moeten zij ook aan dit probleem iets doen." De FNV heeft met succes ingezet op investeringen in scholing. In de komende tijd zal de achterban, met name de kadergroepen van de bonden, zich over het SER-akkoord buigen.

---