FNV KIEM

FNV campagne kinderopvang succes
De politieke partijen bieden tegen elkaar op met de kinderopvang. De VVD en GroenLinks stunten met een week lang gratis kinderopvang. Dat de kinderopvang hoog op de politieke agenda staat is een succesje van de FNV.

"Anderhalf jaar geleden heeft de FNV Balkenende er nog op gewezen dat goede kinderopvang noodzakelijk is om het vrouwen met kinderen mogelijk te maken betaald werk te verrichten. De premier wuifde het destijds weg met een houding van ''ach, meisje, wat jij wilt is niet belangrijk...", legt Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV uit. "We hebben echter een succesvolle lobby gevoerd. Vrijwel alle partijen zijn het er nu over eens dat goede kinderopvang noodzakelijk is."

Maar wie zal dat betalen? De VVD heeft in het verkiezingsprogramma slechts 400 miljoen voor de gratis kinderopvang gereserveerd. GroenLinks nog minder: 300 miljoen. De FNV vindt dat VVD en GroenLinks voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. De vakcentrale is van mening dat de kwaliteit van de opvang goed moet zijn. Jongerius: "Als ouders geen vertrouwen hebben in de opvang, zullen zij hun kinderen er niet heen brengen. En dan schiet zo'n plan alsnog zijn doel voorbij." De FNV heeft becijferd dat drie dagen gratis kinderopvang zo'n 5 miljard euro per jaar gaat kosten. "De VVD en GroenLinks kunnen dus hooguit één dag gratis opvang bieden," merkt Jongerius op. "En dat alleen als je uitgaat van hetzelfde aantal kinderen dat nu op de crèche zit, terwijl meer mensen hun kinderen naar het dagverblijf willen brengen."

---