Provincie Gelderland

HERSTRUCTURERING OUDE BEDRIJVENTERREINEN VOOR OP SCHEMA Tot 2014 voldoende nieuwe bedrijventerreinen in Gelderland

De herstructurering van verouderde bedrijventerreinen in Gelderland loopt voorspoedig. Met de verwachte aanmelding van 13 revitaliseringsprojecten voor de tranche van begin 2007 is ruim 1.200 ha onder handen genomen. Begin 2006 was 527 ha opgeknapt, dat is ruim boven de doelstelling van de provincie van 450 ha in 2007.

"Kwalitatief goede bedrijventerreinen zijn een belangrijke voorwaarde voor het behoud van werkgelegenheid en het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid in Gelderland", zegt verantwoordelijk gedeputeerde René van Diessen. Tien gemeenten hebben aangegeven 13 terreinen (bijna 700 ha) aan te melden voor de provinciale subsidieronde in februari 2007. Dat is meer dan verwacht en Van Diessen is verheugd dat de gemeenten het belang inzien van een kwalitatief goede omgeving voor bedrijven. Ook kwantitatief krijgen bedrijven de ruimte. Bij een vergelijking van vraag en aanbod van nieuwe bedrijventerreinen in Gelderland blijkt dat het huidige aanbod samen met de geplande uitbreidingen en intensiveringen voldoende is om aan de vraag tot ongeveer 2014 te voldoen.

In 2003 is geconstateerd dat de helft van de Gelderse bedrijventerreinen is verouderd; bereikbaarheid en ontsluiting, aanzicht, milieukwaliteit en inrichting voldeden niet meer aan de eisen van het bedrijfsleven of de overheid. Gelderland wil gemeenten stimuleren de terreinen op hun grondgebied op te knappen en stelt daarvoor subsidie beschikbaar. Ook is er vanuit Brussel subsidie mogelijk. Bij revitalisering wordt bekeken of op een terrein zorgvuldiger met de beschikbare ruimte kan worden omgegaan. Dat kan door effectiever te verkavelen, anders te bouwen (o.a. meer lagen), de kavels intensiever te bebouwen (hogere bebouwingspercentages), parkeren op eigen terrein of te zoeken naar gezamenlijke parkeeroplossingen. Via vraagbundeling stimuleert de provincie de aansluiting op het glasvezelnet. De openbare ruimte wordt verbeterd en er wordt parkmanagement opgestart. Dat is het sturen van de inrichting van een terrein, het 'managen' van voorzieningen en het beheer van openbare en private ruimten. Bij nieuwe terreinen is deze voorziening inmiddels standaard. De provincie ontwikkelde met OostNV een draaiboek parkmanagement om ondernemersverenigingen en gemeenten daarmee op weg te helpen. Ook voor het op gang krijgen (en houden) van de herstructurering kan OostNV behulpzaam zijn.

Voor de honorering van de aanvragen stellen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten voor 2007 eenmalig 2,2 miljoen extra beschikbaar. Samen met het structurele budget voor 2007 van 1 miljoen is dan 3,2 miljoen beschikbaar. GS willen ook het budget in 'Reserve bedrijfsomgeving' aanspreken en bekijken daarnaast of ook andere bronnen kunnen worden aangesproken, zoals de RUP-middelen (Regionaal Uitvoeringsprogramma).

De volgende herstructureringsprojecten zijn voor 2007 in beeld: Arnhem: BASF-terrein (Kleefse Waard)
Arnhem: Fluvium-noord (Westervoortsedijk) Winterswijk: Bedrijventerrein Veeneslat-noord Montferland: De Fluun I
Bronckhorst: Het Blek
Harderwijk: Lorenz
Barneveld: Hanselaar-west
Zuthpen: Deelgebied De Mars
Apeldoorn: Kayersmolen
Apeldoorn: Kuipersveld
Nijmegen: Winkelsteeg
Nijmegen: Westkanaaldijk/NO Kanaalhavens/Wijchen-Oost Druten: Westerhout

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u tijdens kantooruren terecht bij afdeling Communicatie, Eva Wassenburg, tel. 026 359 90 25.

Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, tel. (06) 50 27 30 53.