D66

VS proberen Europese landen uit elkaar te spelen voor meer passagiersgegevens in strijd tegen terrorisme

Het Europarlement heeft vandaag het rapport van D66-Europarlementslid Sophie in ´t Veld over het gebruik van persoonsgegevens van passagiers (passenger name records) aangenomen. Het EP wil dat er een wettelijk kader voor de gegevensbescherming komt, zodat de VS niet eenzijdig de regels kunnen opleggen. Ook wil het EP dat de juridische lacune, die ervoor kan zorgen dat Europese vliegtuigen vanaf 1 oktober door de VS worden geweigerd, zsm wordt opgelost. Deze lacune is ontstaan, nadat het Europese Hof van Justitie een eerdere overeenkomst met de VS, wegens het gebruik van een verkeerde rechtsgrondslag, nietig verklaarde. Verder wil het EP volledige medebeslissingsbevoegdheid bij de totstandkoming van toekomstige verdragen, om zodoende de privacybescherming van de Europese burgers te kunnen garanderen.

In ´t Veld: "Voor de rechtszekerheid moet er voor 30 september een Europese overeenkomst met de VS worden gesloten. Het lijkt erop dat de VS een overeenkomst frustreren om de Europese landen uit elkaar te spelen. Met het dreigement dat vliegtuigen niet meer mogen landen, proberen de VS bilaterale akkoorden af te dwingen, waarin de privacyrechten van de passagiers nog verder op de tocht komen te staan. Dat moeten we absoluut voorkomen!

"De uitlatingen van Bush dat er wel degelijk geheime CIA-kampen in Europa bestaan, geeft nog maar weer eens aan dat we alleen door een gezamenlijke Europese aanpak weer invloed van Washington naar Brussel kunnen halen."

"Eurocommissaris Frattini moet dus aan het werk en ik verwacht van hem dat hij de rechten van de Europese burgers beter beschermt dan in de nietigverklaarde overeenkomst was bepaald. In plaats van zich zorgen te maken dat Bush hem niet aardig vindt, kan hij er beter voor zorgen dat zijn Europese burgers de privacybescherming krijgen die zij verdienen."

De nieuwe overeenkomst zou volgens In ´t Veld tot november 2007 moeten duren (wanneer de huidige, nietigverklaarde overeenkomst sowieso zou aflopen), waarna een nieuwe mogelijkheid ontstaat om een overeenkomst met de Amerikanen te sluiten. Aangezien het huidige akkoord de prvacy van Europese vliegtuigpassagiers volstrekt onvoldoende beschermt, moet het nieuwe akkoord met de VS volgens D66 voldoen aan drie principes: (1) open en democratische besluitvorming, (2) proportionaliteit (niet méér gegevens dan nodig), en (3) een goede rechtsbescherming tegen fouten en misbruik door de overheid.

In ´t Veld: "Er worden veel meer passagiersgegevens aan de Amerikanen overgedragen dan nodig is, en een reiziger die het slachtoffer wordt van misbruik of fouten met zijn gegevens heeft geen poot om op te staan. Voor het identificeren van verdachten en potentiële terroristen zijn simpele gegevens als naam en paspoortnummer voldoende. Het gaat veel te ver dat de Amerikaanse overheid van elke reiziger gegevens krijgt over bijvoorbeeld maaltijdwensen aan boord of de voorkeur voor een king size hotelbed."

Het Parlement pleit voor een veel zorgvuldiger aanpak en betere garanties voor reizigers. In 't Veld wijst erop dat de EU ook een PNR-akkoord heeft met Canada, waar veel minder gegevens worden overgedragen en gedupeerde reizigers een goede rechtsbescherming hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de rechten van de individuele burger beter beschermd worden. Om die reden eist het EP dat passagiers nu eindelijk goed worden geïnformeerd en toegang hebben tot een overzichtelijke en eerlijke klachtenprocedure.

Tenslotte is het belangrijk, juist ter bescherming van die westerse normen en waarden waarop terroristen het hebben voorzien, dat er een gedegen democratische controle plaatsvindt. Bij de herziening van het akkoord eind 2007 moet het EP medebeslissingsrecht hebben. In ´t Veld vindt het dan ook onaanvaardbaar dat een groep van 6 lidstaten samen met de Europese Commissie deze zomer in Londen in besloten zitting bijeen zijn gekomen om met elkaar een deal te sluiten over een Europees PNR beleid. In ´t Veld: "Bij deze geheime deal tussen zes lidstaten en de Commissie komt er geen nationaal of Europees Parlement aan te pas. Over dergelijke belangrijke vraagstukken moet in het openbaar gediscussieerd worden."

Ondanks mooie beloften om het Europees Parlement nauw te betrekken bij de onderhandelingen met de Amerikanen, heeft het EP tot nog toe geen enkele informatie of communicatie ontvangen van de Raad. "Een reactie op de voorstellen van het Parlement is wel het minste. Dat is gewoon een kwestie van fatsoen. Het kan niet zo zijn dat we de informatie via de media moeten krijgen" aldus In ´t Veld.

De huidige PNR-overeenkomst van 28 mei 2004 volgde op de aanslagen van 11 september 2001; sinds die aanslagen eisten de VS dat luchtvaartmaatschappijen die de VS zouden aandoen, vooraf persoonsgegevens van hun passagiers aan de autoriteiten van de VS zouden overdragen. Het betrof de informatie uit de zogenaamde passenger name records die de luchtvaartmaatschappijen bijhouden.

PERSBERICHT

Straatsburg, 07-09-2006

7-9-2006 15:26