D66

- Sophie in ´t Veld (D66)hekelt het gebrek aan inzet van de Nederlandse regering -

Met de bekendmaking door President Bush van het bestaan van geheime CIA-kampen voor vermeende terroristen, werden de vermoedens van de tijdelijke onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar het bestaan van deze kampen bevestigd.

D66-Europarlementariër Sophie in ´t Veld is dan ook niet verbaasd over deze bekendmaking: "Deze bekentenis kon niet uitblijven gezien de vele aanwijzingen die de onderzoekscommissie in het afgelopen jaar heeft verzameld. Het werk van de onderzoekscommissie CIA kan hierdoor belangrijke stappen voorwaarts zetten. De belangrijkste vraag die nu natuurlijk overblijft is in hoeverre de Europese regeringen wisten dat deze CIA kampen bestonden."

In ´t Veld wijst er op dat de Europese regeringen ondanks sterke vermoedens altijd het bestaan van deze kampen hebben ontkend. Het nu blijven ontkennen dat men wist van het bestaan van deze kampen is gezien de aanwijzingen wel heel ongeloofwaardig. Het wordt daarom hoog tijd dat de Europese regeringen openheid geven over de informatie die ze hebben en actief meewerken aan het onderzoek van de tijdelijke CIA-onderzoekscommissie van het Europarlement. In ´t Veld: "We hebben met z´n allen de mond vol van het beschermen van onze democratische rechtstaat in de strijd tegen terrorisme, maar het eerste dat we daarbij overboord gooien is een fatsoenlijk democratisch debat over hoe we die strijd dan moeten voeren."

Om die reden is in ´t Veld ook verontwaardigd over de reactie van Minister Bot. "Van de Minister van Buitenlandse Zaken zou je mogen verwachten dat hij in zo´n belangrijk dossier alles in het werk zou stellen om de onderste steen boven te krijgen. Het begint er steeds sterker op te lijken dat dit niet is gebeurd. Ik had van onze regering meer inzet verwacht.", aldus in ´t Veld.

Opnieuw wordt aangetoond hoe belangrijk het is dat Europa met één stem moet spreken wanneer het gaat om veiligheidsbeleid. In ´t Veld: "Wanneer we nu niet komen tot een gezamenlijk veiligheidsbeleid, blijft Amerika in de positie om de Europese landen tegen elkaar uit te spelen. Amerika gelooft dat ze boven de wet staat en belangrijke afspraken als de conventie van Genève worden genegeerd. Een krachtig Europa is daarom meer dan ooit nodig om de westerse normen en waarden te verdedigen."

In de strijd tegen het terrorisme blijft het echter belangrijk om samen te blijven werken met de Amerikanen en om die reden heeft Sophie in ´t Veld opgeroepen tot een Transatlantische dialoog met de parlementaire vertegenwoordigers van Europa, de VS en Canada. "De strijd moet gezamenlijk gevoerd worden. Hierbij is een open dialoog op parlementair niveau onontbeerlijk om de westerse democratische waarden te waarborgen.

PERSBERICHT

Straatsburg, 07-09-2006

7-9-2006 15:21