Socialistische Partij

Bied Ivoorkust technische en juridische hulp

Nederland moet Ivoorkust helpen om de gevolgen van illegale gifdumping in het Afrikaanse land te lijf te gaan. Er zijn tot nu toe 2 doden en 1700 gewonden gevallen door blootstelling aan chemisch afval dat door een Nederlands bedrijf naar Ivoorkust is vervoerd. SP-Kamerlid Krista van Velzen bepleit technische hulp bij de verwijdering van het afval en juridische hulp bij vervolging van de daders.

Van Velzen Het afval zou in Ivoorkust deskundig verwerkt worden, maar blijkt te zijn gedumpt in het achterland waar de straatarme bevolking ermee is vergiftigd. "Het moést er een keer van komen," zegt Van Velzen. "De wetgeving zit vol gaten als het gaat om afvaltransport." Nederland heeft de nodige kennis en ervaring om het afval alsnog te verwijderen en zou die volgens de SP, gezien de betrokkenheid van ons land, ter beschikking moeten stellen. Ook kunnen we juridische bijstand aanbieden bij het achterhalen van de verantwoordelijken.

Afval en gif worden vaak naar ontwikkelingslanden geëxporteerd omdat de regels voor milieuhygiëne en volksgezondheid daar weinig voorstellen of niet gehandhaafd worden. De EVOA-richtlijn, die de transporten van afval binnen Europa en daarbuiten reguleert, voorziet niet in controle op eindbestemming. De regering van het ontvangende land is na ontvangst verantwoordelijk voor verwerking van het afval. "Probleem is dat een straatarm land bijna geen euro kan afwijzen, ook al hangt daar een vat gif aan," zegt Van Velzen. "Bovendien is in veel arme landen amper sprak van een overheid."

De SP vraagt al jaren om een strenger afvalbeleid en brengt dit najaar een onderzoeksrapport uit over de EVOA-richtlijn waarin misstanden binnen en buiten Europa aan het licht worden gebracht. Het debacle rond het asbestschip Otapan en nu ook deze ramp in Ivoorkust zijn recente voorbeelden die in het treurige rijtje aansluiten.